Izvor: RTS, 12.Okt.2023, 08:30

Републиканци номиновали Стива Скалиса за председавајућег Представничког дома Конгреса

Републиканци у Представничком дому америчког Конгреса номиновали су Стива Скалиса за новог председавајућег, након прошлонедељне смене Кевина Мекартија.
Стив Скалис је у среду победио на партијском гласању иза затворених врата. У конкуренцији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << председавајућег Одбора за правосуђе Џима Џордана, Скалис је на тајном гласању добио 113 гласова, а Џордан 99.

Да би постао нови председавајући, Скалис мора да добије већинску подршку Представничког дома, који републиканци контролишу тесном већином.
"Вредно радимо на постизању јединства. Морамо да се ујединимо јер свет не чека. Очигледно, имамо још посла", рекао је Скалис новинарима у Конгресу.
Најавио је да би његов први потез као председавајућег био да закаже гласање о резолуцији којом би се јасно показало да САД стоје уз Израел у рату са палестинским Хамасом.
Скалис је до сада био лидер републиканске већине у Доњем дому Конгреса. Посланик из Њу Орлеанса тешко је рањен 2017. године, када је на њега пуцао наоружани нападач незадовољан тадашњим председником Доналдом Трампом.
Прошле недеље, Представнички дом је изгласао смену Кевина Мекартија, што је први пут у историји да је Конгрес изгласао смену председавајућег.
Према Уставу САД, председавајући Представничког дома Конгреса је други по реду у сукцесији за председнички положај, после потпредседника САД. Председавајући поставља законодавне приоритете доњег дома, контролише одборе и може утицати на агенду Беле куће.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.