Izvor: RTS, 12.Okt.2023, 05:56

Иницијатива руских снага на фронту код Авдејевке; НАТО потврдио наставак војне помоћи Кијеву

Рат у Украјини – 595. дан. Три особе су страдале, међу којима и једно дете, у украјинском нападу дроном на Белгород, саопштио је локални званичник. Москва тврди да су њене снаге ојачале своју позицију на линији фронта у близини Авдејевке. САД шаљу Кијеву још 1, 15 милијарди >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << долара бесповратне помоћи. Министри одбране НАТО-а у Бриселу поручили су Володимиру Зеленском да криза на Блиском истоку неће утицати на њихову спремност да наставе војну помоћ Украјини.
Министарство одбране Русије саопштило је да су њене снаге ојачале своју позицију на линији фронта у близини Авдејевке.

Тај град је симболички и стратешки важан за Кијев, који се налази северно од Доњецка који Москва контролише од 2014. године.
Украјински званичници навели су да су четири особе погинуле у руском ракетном удару на школу у граду Никопољу у централној украјинској области Дњепропетровск.
Министри одбране НАТО-а су на састанку у Бриселу којем је присуствовао и председник Украјине Володимир Зеленски поручили да криза на Блиском истоку неће утицати на њихову спремност да наставе војну помоћ Украјини.
Амерички секретар за одбрану Лојд Остин најавио је нови пакет војне помоћи Вашингтона Кијеву од 200 милиона долара који укључује мунуцију за ПВО систем, артиљеријску муницију и пројектиле, оружје за борбу против тенкова и руских дронова.
Украјина је добила бесповратна средства од САД у укупном износу од 1,15 милијарди долара у оквиру програма ''Мир у Украјини'', саопштено је из тамошњег Министарства финансија.
У 2023. години Украјина је већ добила 10,9 милијарди долара директне буџетске подршке од САД а од почетка рата готово 23 милијарде долара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.