Izvor: RTS, 11.Okt.2023, 17:08

Како су израелске обавештајне службе превиделе напад Хамаса

Израелске војне и шпијунске службе сврставају се међу најбоље на свету, али у суботу су оперативни и обавештајни неуспеси довели до најгорег слома израелске одбране у последњих пола века, пише "Њујорк тајмс".
Непосредно пре него што су у суботу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у зору нападачи из Газе упали у Израел, израелска обавештајна служба је открила пораст активности на неким од милитантних мрежа које надгледа, пише Њујорк тајмс.
Схвативши да се нешто необично дешава, послали су узбуну израелским војницима који чувају границу са Газом, тврде двојица високих израелских безбедносних званичника.
Ипак, на упозорење нико није реаговао – или зато што га војници нису добили, или га нису прочитали.
Убрзо након тога, Хамас је послао беспилотне летелице да онеспособе поједине од станица за комуникацију мобилних телефона и надзорне куле израелске војске дуж границе, онемогућивши дежурне војнике да надгледају подручје на даљину помоћу видео-камера.
Беспилотне летелице су, такође, уништиле митраљезе на даљинско управљање које је Израел поставио на своја гранична утврђења, чиме је уклоњено кључно средство за борбу против копненог напада.
То је Хамасовим нападачима омогућило да приђу, разнесу делове граничне ограде и са изненађујућом лакоћом их булдожерима сравне са земљом на неколико места, омогућавајући хиљадама Палестинаца да прођу кроз отворе.
Ови оперативни неуспеси и слабости били су део широког спектра логистичких и обавештајних пропуста израелских безбедносних служби који су утрли пут за упад из Газе у јужни Израел, сматрају четири висока израелска безбедносна званичника која су говорила под условом да остану анонимни.
Дрска инфилтрација Палестинаца у више од 20 израелских градова и војних база током напада најгоре је угрожавање одбране Израела у последњих 50 година и разбило је осећај безбедности нације.
Сатима је најјача војска на Блиском истоку била немоћна да се бори против далеко слабијег непријатеља, остављајући читава села већи део дана без одбране од нападача који су убили више од 1.000 Израелаца, отели најмање 150 људи, прегазили најмање четири војна логора и раширили се на више од 30 квадратних миља израелске територије.
Низ безбедносних пропуста омогућио Хамасу успешан напад Четири званичника кажу да успех овог напада, на основу њихове ране процене, лежи у низу безбедносних пропуста израелске обавештајне заједнице и војске. Неки од њих су:
– Неуспех обавештајних службеника да надгледају кључне канале комуникације које су користили палестински нападачи;
Претерано ослањање на опрему за надзор границе коју су нападачи лако искључили, што им је омогућило да упадају у војне базе и убијају потпуно неспремне војнике;
Груписање команданата у једну граничну базу која је прегажена у почетној фази напада, што је онемогућило комуникацију са остатком оружаних снага;
Веровање у тврдње војних вођа из Газе да се не припремају за битку, пресретнутих на приватним каналима комуникације за које су Палестинци знали да их надгледа Израел.
"Трошимо милијарде и милијарде на прикупљање обавештајних података о Хамасу, а онда, у секунди, све се срушило као домине", каже Јоел Гузански, бивши високи званичник у Савету за националну безбедност Израела.
Погрешне претпоставке о озбиљности и намерама Хамаса Први неуспех догодио се месецима пре напада, пошто су израелски шефови безбедности изнели погрешне претпоставке о озбиљности претње коју је за Израел представљао Хамас.

Хамас је прошле године избегао два сукоба, дозвољавајући Исламском џихаду, мањој палестинској наоружаној групи у Гази, да се сам бори против Израела.
Прошлог месеца, вођство Хамаса је окончало и период током којег су се дешавали нереди дуж границе, прихватајући споразуму у коме је посредовао Катар и остављајући тако утисак да не жели ескалацију сукоба.
"Хамас је веома уздржан и разуме импликације даљег сукоба", рекао је Цахи Ханегби, саветник за националну безбедност Израела, у радио-интервјуу само шест дана пре напада.
Када су израелски обавештајци прошле недеље обавестили шефове о претњама по одбрану земље, они су се фокусирали на опасности које представљају либански милитанти дуж северне границе Израела. Изазов који представља Хамас једва да је помињан.
Хамасови оперативци су у разговорима, које су прислушкивали израелски обавештајци, такође одавали утисак да настоје да избегну још један рат са Израелом брзо након штетног двонедељног сукоба у мају 2021. године, кажу израелски безбедносни званичници.
Израелска обавештајна служба, како су рекли, сада испитује да ли су ти разговори били искрени или одглумљени јер су знали да их прислушкују.
Систем даљинског управљања има ману – може даљински и да се уништи Следећи неуспех био је оперативан. Званичници кажу да се израелски систем надзора границе готово у потпуности ослања на камере, сензоре и митраљезе којима се даљински управља.
Израелски команданти су постали превише сигурни у непогрешивост тог система. Сматрали су да комбинација даљинског надзора и оружја, баријера изнад земље и подземног зида који би спречио Хамас да копа тунеле према Израелу чини масовну инфилтрацију мало вероватном, умањујући тако значај потребе да већи број војника буде физички стациониран дуж саме граничне линије.
Са успостављеним тог системом, војска је почела да смањује број својих припадника на том месту, премештајући их у друга подручја, укључујући Западну обалу, каже Израел Зив, пензионисани генерал-мајор који је годинама командовао копненим снагама на југу земље.
"Смањење броја војника се чинило разумним због конструкције ограде и фаме коју су створили око ње, као да је непобедива и да ништа неће моћи да је прође", каже Зив.
Ипак, систем даљинског управљања имао је ману – могао је даљински и да се уништи.
Хамас је искористио ту слабост слањем дронова да нападну торњеве који су преносили сигнале ка системu за надзор и из тог система.
Без сигнала са торњева, систем је био бескористан. Војници у контролним собама иза линија фронта нису примили упозорење да је пробијена ограда која раздваја Газу и Израел и нису могли да виде видео-снимак који им показује где нападачи Хамаса булдожером руше барикаде.
Поред тога, показало се да је баријеру лакше пробити него што су очекивали израелски званичници.
То је омогућило да више од 1.500 бораца из Газе прође кроз скоро 30 отвора дуж границе, док су неки прелетели параглајдерима преко барикада и стигли до најмање четири израелске војне базе а да их је неко није пресрео.
Фотографије које је поделио један од израелских званичника показују да је на десетине израелских војника тада убијено док су мирно спавали у својим спаваоницама. Неки су још били у доњем рубљу.
Већина високих официра убијена, рањена или заробљена Други оперативни неуспех било је груписање вођа из армијске дивизије Газе на једној локацији дуж границе. Након што је база преплављена нападачима, већина високих официра је убијена, рањена или заробљена, кажу безбедносни званичници.

Та ситуација, у комбинацији са комуникацијским проблемима изазваним ударима дронова, спречила је координисан одговор на напад. Ово је спречило било кога дуж границе да схвати праву размеру напада, укључујући и команданте који су пожурили да са других места у Израелу покрену контранапад.
"Било је веома тешко схватити каква је права слика више терористичких напада", признао је генерал Дан Голдфус, израелски командант који је помогао у вођењу контранапада.
У једном моменту, генерал је случајно наишао на команданта друге бригаде. У тренутку су одлучили која ће села њихове јединице покушати да преузму.
"Одлучили смо сами између себе и тако смо ишли, од једног села до другог", рекао је генерал.
Све то значило је да је било тешко, посебно у раним фазама, пренети озбиљност ситуације војној команди у Тел Авиву.
Катастрофалне последице по безбедност и репутацију Израела Као резултат свих пропуста, нико у Тел Авиву није осетио непосредну потребу за масовним и брзим ваздушним покривањем, чак и када су се у медијима и на друштвеним мрежама појавили извештаји о нападима.
Ваздухопловним снагама су били потребни сати да стигну у већи део нападнутог подручја, иако постоје базе од којих се долази за само неколико минута лета.
Последице су биле катастрофалне за безбедност Израела, као и потенцијално штетне по његову репутацију у региону као поузданог војног партнера.
"Пре суботе, Израел је био сила за многе земље у региону по питању безбедности", рекао је Гузански и нагласио да је слика сада другачија.
Израелске безбедносне службе не оспоравају размере свог неуспеха, али кажу да се све може истражити тек након завршетка рата.
"Завршићемо ово, али знајте да ће све бити истражено", рекао је потпуковник Ричард Хехт, војни портпарол, док је војска покушавала да поврати контролу над израелским селима у суботу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.