Izvor: RTS, 11.Okt.2023, 05:59

Столтенберг са Зеленским: Морамо да појачамо подршку Украјини; Руси оборили два дрона изнад Брјанске области

Рат у Украјини – 594. дан. Руска ПВО уништила је две украјинске беспилотне летелице изнад Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране. У Бриселу почиње дводневни састанак министара одбране земаља чланица НАТО-а, а једна од главних тема биће помоћ Кијеву. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг рекао је на заједничкој конференцији са Володимиром Зеленским да ће помоћ бити усмерена, пре свега, на противваздушну одбрану. Белгија ће до 2025. године испоручити Кијеву неколико авиона Ф-16, најавила је министарка одбране те земље Лудовин Дедондер.
Украјинци нападају руске положаје код Бахмута и Мели-топоља, а руска војска у Авдејевки и код Доњецка уништава противничка војна утврђења.

Шеф украјинске државе Володимир Зеленски рекао је у Букурешту, на заједничкој конференцији за новинаре с румунским председником Клаусом Јоханисом, да ће у тој држави бити основан центар за обуку украјинских пилота на вишенаменским ловцима Ф16.
"Мој главни акценат је била противваздушна одбрана. И драго ми је да је румунска страна чула Украјину", рекaо је председник Украјине.
Рафаел Гроси, шеф Међународне агенције за атомску енергију, каже да му је Вoлoдимир Зеленски обећао да Украјина неће напасти највећу европску нуклеарну електрану у Запорожју у оквиру своје контраофанзиве против Русије.
Парламентарна скупштина НАТО-а позива државе чланице да наставе подршку Кијеву - до победе над Русијом.
Немачка је припремила пакет подршке вредан више од милијарду долара. 
Кремљ је саопштио да сугестија украјинског председника Зеленског да је у интересу Русије да се изазове рат на Блиском истоку, како би се ослабило "глобално јединство", није заснована на чињеницама већ да је реч о дугогодишњем сукобу веома дубоких корена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.