Izvor: RTS, 02.Okt.2023, 09:17

Црвено-бела акција - бесплатна карта за уткамицу добровољним даваоцима крви

Институт за трансфузију крви располаже у овом моменту са једноиподневним резервама крви. На стадиону "Рајко Митић" данас се може дати крв од 10 до 18 часова. У првом делу акције, који је спровден јуче, скоро 300 навијача и симпатизера дало је крв.
Мирјана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Кнежевић из Института за трансфузију крви рекла је за РТС да је та институција почела с редом регуларно у седам часова, али је указала на данашњу акцију добровољног давања крви на стадиону Црвене звезде.
"Акција коју бисмо посебно нагласили јесте на стадиону Рајко Митић, црвено-бела крв, од 10 до 18 часова. То је други део акције. Јуче је био први део акције и скоро 300 навијача и симпатизера црвено-белих је донирало крв", напомиње Кнежевићева.
Бесплатна карта за утакмицу са Јанг бојсима Сматра да ће данас бити још бољи одзив јер је почетак радне недеље јер можда многи нису били током викенда ту и имали прилику да дођу.
"Тако да смо данас тамо до 18 часова и оно што је важно је да сви они који дају крв добијају карту за важну утакмицу која се игра у среду против Јанг бојса у 21 сат на стадиону и то за западну трибину", рекла је она.
"Позивамо све људе добре воље да изаберу локацију која им одговара, ево данас у Институту или на стадиону", рекла је Кнежевићева.
За колико дана има залиха крви "У овом моменту располажемо једноиподневним резервама. Јако дуго смо били на једнодневним резервама, скоро два месеца и прошла недеља је била коначно боља, односно прикупљено је око 1.800 јединица крви. То је оптимум који је потребан на недељном нивоу, али таквих недеља је потребно више. Потребан је континуитет да бисмо створили бар тродневну резерву крви, јер је онда стабилнија ситуација и то је веома важно за нормално функционисање целог здравственог система", истакла је Кнежевићева.
Што се тиче недостатка крвних група, каже да издваја нулту крвну групу, како позитивну, тако и негативну - то је крвна група у овом моменту која је најмање заступљена, али веома потребна.
Ко може да да крв Крв може дати пре свега свака здрава одрасла особа од 18 до 65 година, код које се на дан давања крви утврди да давањем крви неће угрозити своје здравље, нити здравље особе која ће примити ту крв.
Ово је сезона алергија, респираторних инфекција, те особа мора бити потпуно здрава да би могла да да крв и да не конзумира лекове.
"Уколико је конзумирала одређене лекове кратко време, мора проћи бар 7 до 10 дана од завршетка терапије и наравно да нема неких тежих, хроничних, односно малигних обољења. То је онда трајна контраиндикација за давање крви", закључила је Кнежевићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.