Izvor: RTS, 25.Sep.2023, 20:22

Масовни егзодус Јермена из Нагорно-Карабаха, у Јеревану протест против Пашињана

Јермени масовно напуштају Нагорно-Карабах после победе Азербејџана у муњевитој акцији пре пет дана. Од јутрос их је у Јерменију ушло 6.650. У престоници Јеревану одржан је протест са којег је упућен захтев да премијер Никол Пашињан поднесе оставку, јер је признао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Нагорно-Карабах као саставни део Азербејџана. Ухапшено је више од 140 демонстраната.
Након што је азербејџанска војска прошле недеље спровела антитерористичку акцију у Нагорно-Карабаху ради очувања уставног поретка и заузимања територије, која је међународно призната као део Азербејџана, почео је егзодус већинског јерменског становништва.
Локални званичници тврде да 99 одсто Јермена, односно њих око 120.000, више не жели тамо да остане због страха од прогона и етничког чишћења. 
"Било је јако опасно за све нас. Побегли су сви који су могли – колима, аутобусима, камионима. Није било никаквих мировњака. Помогли су нам људи из села који имају возила", каже Алпина Мовсјан, избеглица из Нагорно-Карабаха. 
Москва одбацује покушаје Јеревана да је окриви за стање у Карабаху. Премијер Јерменије Никол Пашињан суочен је са захтевима опозиције да поднесе оставку и протестима због тога што није спасио Карабах. У обраћању нацији, рекао је да је одређена помоћ стигла, али да је масовни егзодус неизбежан. 
"Ако се не осигурају адекватни услови за живот Јермена у Нагорно-Карабаху и ако не буде ефикасних мера заштите против етничког чишћења, расте вероватноћа да ће Јермени видети егзил из своје домовине као једини начин да спасу свој живот и идентитет", рекао је Никол Пашињан, премијер Јерменије. 
Ердоган честитао Алијеву О ситуацији у Нагорно-Карабаху разговарали су председници Азербејџана и Турске. Ердоган је честитао Алијеву на успешно спроведеној војној операцији. 
"Победом Азербејџана отворена је могућност за свеобухватну нормализацију ситуације у региону. Надам се да ће Јерменија предузети искрене кораке да зграби ову прилику за стабилност и мир у том подручју", каже Реџеп Тајип Ердоган.
"Пре пет дана осигурали смо пун суверенитет у региону Карабаха. Почели смо да шаљемо хуманитарну помоћ – гориво, храну и лекове јерменском народу који тамо живи. То су грађани Азербејџана, без обзира на националност. Азербејџан ће осигурати њихову безбедност", каже Илхам Алијев, председник Азербејџана.
У Јереван стигла америчка делегација Победа Азербејџана мења осетљиву равнотежу снага у подручју Јужног Кавказа, важном за транспорт гаса и нафте, где се Русија, Америка, Турска и Иран боре за утицај.
У Јереван је стигла америчка делегација да би, како је саопштено, пружила подршку јерменској демократији и суверенитету, и разговарала о хуманитарним потребама Јермена из Нагорно-Карабаха.
Званичници Бакуа и Јеревана састају се сутра у Бриселу, да би припремили сусрет лидера Јерменије и Азербејџана 5. октобра на самиту у Шпанији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.