Izvor: RTS, 17.Sep.2023, 20:06

Из Тршића поново апели о важности очувања нашег језика и писма

Беседом патријарха Порфирија завршен је 90. Вуков сабор, најстарија културна манифестација у нашој земљи. Из Тршића, родног места Вука Стефановића Караџића, поново су послате поруке о важности очувања нашег језика и писма.
Девет деценија Тршић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је, кажу, најважнија тачка на културној мапи Србије. Овогодишњи беседник сабора био је патријарх Порфирије. Говорио је о значају дела Вука Стефановића Караџића и Доситеја Обрадовића.
Оценио да је српски језик на удару сила које настоје да га промене и извитопере, а да укидање слободе развоја језика први корак ка укидању слободе сваког човека. 
"Промена језика има за циљ промену човека који га говори, која на њему мисли и пише, пева и плаче, који је тим истим језиком формиран и којим он формира друге. Ова насилна промена има изглед филолошког, али је она у ствари антрополошки феномен. Насиље над језиком које гледамо и којем се супротстављамо данас, тек је увод у насиље над човеком. Наду улива чињеница да ова настојања не пролазе без отпора и да се на све стране наше земље подижу гласови у одбрану језика", рекао је патријарх Порфирије. 
Од 1933. године саборски програм се мењао и допуњавао, али су циљеви остали исти - очување и преношење наслеђа на нове генерације.
"Корени су сувише дубоки, трају 90 година да би то уопште могло бити доведено у питање, то је оно основно да будуће генерације су врло свесне да ће се тај наш културни идентитет чувати", рекла је Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу "Вук Стефановић Караџић" у Лозници. 
Вуков сабор уписан је у национални регистар нематеријалног културног наслеђа, а поводом јубилеја за 90 година постојања одликован је и Сретењским орденом другог степена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.