Izvor: RTS, 07.Sep.2023, 16:14

Четворо мртвих у поплавама у Грчкој, нестао брачни пар из Аустрије који је био у бунгалову

Најмање четири особе су страдале, а шест је нестало након што је олуја "Данијел" захватила централну Грчку, изазвавши клизишта, уништавајући путеве и мостове, носећи аутомобиле. Премијер Кирјакос Мицотакис одложио је годишњи економски говор заказан за овај викенд >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и уместо тога ће посетити подручја захваћена обилним падавинама.
Портпарол грчке владе Павлос Маринакис рекао је да је апсолутни приоритет државе спасавање и евакуација људи из погођених подручја.
"Наша земља се већ трећи дан суочава са појавом какву никада раније нисмо видели", рекао је Маринакис саопштавајући да је Кирјакос Мицотакис одложио свој годишњи говор за средину наредне седмице.
Међу областима које су најтеже погођене поплавама су лучки град Волос, околни планински предео Пелион и градови Кардица и Трикала.
Обилне падавине, које су уследиле неколико дана после гашења смртоносних шумских пожара на северу земље, који су сматрани најекстремнијим временским приликама, претвориле су бројна села у Тесалији у језеро.
Нестало шест особа  Министар цивилне заштите Василис Кикилијас рекао је да се шест особа води као нестало у области града Кардице. Тело једне особе пронађено је у граду Домокос, док су тела двојице мушкараца и жене пронађени у среду широм региона.

Аустријски брачни пар боравио је у бунгалову у летовалишту Потистика, у близини планине Пелион, када су поплаве однеле објекат у море. Власник смештаја Самарас Танакис је рекао да се пар из Граца венчао убрзо по доласку на одмор.
Грчка телевизија је приказала снимке поплављених кућа у близини Кардице, док су неки људи стајали на крововима чекајући помоћ.
Од уторка је евакуисано 820 људи у земљи, од тога 750 у региону Тесалије. Ватрогасни хеликоптер превезао је људе из села Агија Тријаде, где је најмање 20 људи било заробљено, саопштено је из владе.
У бујичним поплавама у Грчкој 2017. погинуло је 25 људи, а на стотине их је остало без дома.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.