Izvor: RTS, 05.Sep.2023, 05:46

Јана се бори против туберозне склерозе и потребна јој је помоћ, трансплантацију чека и њена мајка

Мештани Дедине код Крушевца прикупљају новац за лечење дванаестогодишње Јане Марковић коју, као и њену мајку, очекује трансплантација бубрега. Јана верује да ће и она једног дана моћи да помогне онима којима је помоћ неопходна.
Јана има 12 година. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Живахна је и знатижељна девојчица, баш као и њене вршњакиње. Кренула је у шести разред основне и трећи разред музичке школе. Свира трубу.

"Имам пуно обавеза, школа, музичка, хор. Волим гимнастику да тренирам. Сад ми се свиђа фолклор, па да видим да ме упише мајка", каже Јана.
Храбро се бори са свим обавезама, али и туберозном склерозом. Дијагноза јој је постављена када је имала само шест месеци.
Испоставило се убрзо да и мајка болује од те ретке генетске болести.
Ивана је на дијализи већ две године и чека трансплантацију као и њена ћерка, која поред основне дијагнозе има и друга обољења.
"Могу да се јаве бенигни тумори на свим органима, на местима где не може да дође до операције, могу да се јаве ти папиломи у очима, тако да за сада има те промене у глави које не расту. Из разговора са докторима сам сазнала да постоји неки лек који се даје, али то опет треба неко ко је стручан", каже Ивана.
Породица је истрајна у борби да свом детету пружи извеснију будућност.
Отац Владимир ће Јани донирати бубрег, а помоћ за лечење стиже и од комшија.
"Удружење ‘Соко’ из Дедине организовало је један хуманитарни концерт на платоу испред Дома културе, окупили смо локалне мештане, тако да смо некако заједничким радом успели да скупимо знатан износ, који је изнад свих наших очекивања", истиче Милош Петровић из тог удружења.
Јана верује да ће и она једног дана бити у прилици да наступа на концерту и на тај начин помогне некоме коме је помоћ неопходна.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.