Izvor: RTS, 25.Avg.2023, 18:57

Трагајући за телом Јевгенија Пригожина, плаћеници се заклињу на верност Русији

Запад и Русија опречно у узроцима пада авиона на чијем се списку путника налазио шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин. Истрага је у току, као и цунами спекулација о разлозима пада "ембраера". Бомба, ракета, експлозив или квар авиона најчешће се помињу као разлози удеса. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Путин наредио да се сви плаћеници закуну на верност Русији. Лукашенко: Упозоравао сам лидере "Вагнера". Док има ко да плаћа, припадници ове формације остају у Африци.
Оснивач компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин је у животу направио две велике грешке – када је почео побуну против Владимира Путина и када је од тог пројекта одустао.
Два дана пошто се Пригожинов "ембраер" срушио недалеко од Москве, настављају се спекулације о узроцима пада авиона и могућим мотивима лидера Русије да са сцене уклони шефа највеће плаћеничке формације у тој земљи.
Кремљ је на такве оптужбе жестоко реаговао, називајући западне верзије смрти оснивача "Вагнера" апсолутним лажима, иако ни 48 сати пошто се авион срушио још нема званичне потврде да је Пригожин мртав. За сада, са сигурношћу се зна једино да се име Јевгенија Пригожина налази на списку имена у летачком протоколу "ембраера".
"Све је ово апсолутна лаж, а овде, када се бавите овим питањем, морате се базирати на чињеницама. Још нема много чињеница. Треба их утврдити у току истражних радњи", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Руски званичници, бар за сада, нису објавили резултате тока истраге, али се анализом података доступних на сајтовима који прате летове авиона може закључити да је "ембраер" у 18.19 по локалном времену нагло почео да губи висину, те да је после тога успео да прелети још педесетак километара пре него што се срушио на земљу.
Последње јављање овог авиона регистровано је у 18.20, тврди Flightradar24.
"Истрага је покренута одмах после удеса... истражитељи раде. Саветовао бих да се концентришемо на чињенице радије него на писања западних медија", рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
За сада, само списак путника и лавина спекулација На основу списка путника и чланова посаде, руске ваздухопловне власти саопштиле су да је Пригожин био у приватном авиону који се срушио у среду увече северозападно од Москве.
Западни медији спекулисали су о пројектилу који је наводно погодио Пригожинов "ембраер", али су такве вести у великој мери замрле када је Пентагон обзнанио да нема индикација да је у том делу Русије дејствовала противваздушна одбрана.
Експлозија у авиону је друга верзија догађаја. На западу се шушкало о подметнутој бомби, а у Русији о нестручном руковању експлозивом и муницијом која се, наводно, налазила у авиону.
Дан пошто је руски председник Владимир Путин описао челника "Вагнера" као талентовану особу, која је у животу правила озбиљне грешке, огласио се и лидер Белорусије Александар Лукашенко, кључни човек компликованог и никада до краја разјашњеног договора, после којег је Пригожин окончао "Марш на Москву".
Убрзо затим, Путин је потписао указ којим се од припадника плаћеничких формација захтева да се закуну на верност Русији.
Лукашенко: Упозоравао сам их... Лукашенко је, агенцији Белта, рекао да је Пригожина и његовог помоћника Дмитрија Уткина, саветовао да остану у Белорусији и да поведу рачуна о безбедности због могућих опасности које им прете.
Пригожин је, како тврди председник Белорусије, у два наврата одбацивао таква упозорења, од којих је прво уследило недуго пошто су "вагнеровци" напустили положаје у Украјини и кренули ка Москви.
"Дођавола, нека умрем", наводно је одговорио шеф Вагнера.
Лукашенко је, такође, рекао да Путин нема никакве везе са удесом Пригожиновог авиона, као и да током преговора после којих је окончана побуна, ни на који начин није био гарант безбедности лидера "Вагнера".
Афричка веза Последња акција шефова "Вагнера" била је пут у Африку, где су се састали са представницима Централноафричке Републике, где су посетили припаднике своје формације.
"Дошли су да охрабре своје трупе и затим отишли на друго место у Африци", рекао је саветник председника те државе Фиделе Гуанђика.
Централноафричка Република је, последњих година, кључно упориште "Вагнера" у Африци, одакле су се акције ове компаније прошириле на још неколико држава, укључујући Судан и Мали.
Гуанђика је, свега недељу дана раније, позирао у мајици "Вагнера".
Из Малија потиче и последњи снимак Јевгенија Пригожина, који се наоружан, сликао у пустињској камуфлажној униформи.
После удеса авиона, кључно питање односи се на будућност "Вагнера", пошто је та организација, активна још од првог украјинског рата 2014. године, остала без комплетног руководства.
У сатима после пада "ембраера", појавиле су се вести да су припадници ове формације почели да напуштају Белорусију и да крећу пут Русије, али је Лукашенко, нешто касније, те информације демантовао, тврдећи да се и даље налазе у белоруским базама.
Једнако је магловита и судбина "вагнероваца" у Африци, односно око 1.500 војника у Малију, неколико стотина у Судану и још неколико јединица раштрканих око кључних налазишта нафте и рудника злата.
На уже стазе, тешко је прогнозирати шта ће се догодити са "Вагнеровим" операцијама на овом континенту, али је готово извесно да ће се плаћеничке формације задржати у Судану и Малију све док тамошње владе плаћају рачуне, те да ће, временом, већина прећи у редове неке друге руске формације овог типа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.