Izvor: RTS, 25.Avg.2023, 13:05

Љубав без граница: Како живи прва чивијашка снаха из Јоханесбурга

За љубав и породичну срећу - континенти, вера, култура, боја коже - нису препрека, кажу Никола и Зерет, који - су Јоханесбург заменили Шапцем. Зи - је прва чивијашка снаха из Јужноафричке Републике.

“Добар дан, ћао, ја сам Зи, ја сам из јунски Африка, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << моја мушкарац зовеш Никола, моје дете Миланка, надимак Мика”, представња Зерет Каригија.
Док полако савладава језик, научила је да јутро у Србији почиње кафом, заволела гибаницу, ајвар и кајмак, упознала већину шабачких улица, градске пекаре, зна где су игралишта за децу.
“Могу вам много причати о стварима које овде волим, веома је сигурно и све у Шапцу орјентисано за децу, људи су љубазни, сви су ме прихватили, желе да помогну. Волим ћевапе, сарму, печење, бурек”, каже Зерет Каригија.
Николу је упознала у родном Јоханесбургу, због њега је, по рођењу ћерке, прешла у православље. Након пет година заједничког живота на југу Африке, преселили су се у Шабац. Није се двоумила, Никола јесте.
“Након тринаест година сам се вратио и верујем да сам довео оно најбоље из Африке, оно што је мени могла да понуди, моју дивну жену Зи и малу Мику. Одлучили смо да се вратимо кад се Мика родила то је заправо била женина одлука, Зи је слушала моје приче пре свега о социјалном аспекту живота овде како је овде безбедно и како можемо увече да изађемо и да прошетамо и да се видимо са овим и оним другаром… она је дошла и рекла - па ајде тамо да живимо”, наводи Никола Ћирковић.
И овде је природа лепа, не смета ми ни снег, лета су топлија него у Африци. У парку у којем је одрастао Никола, додаје Зи, сада ужива моја ћерка, свуда могу без кола, много времена смо заједно, све је доступно.
“Радим као наставница енглеског у приватној школи, моја ћерка се лепо прилагодила у вртићу, имам своју рутину, идем у теретану, са другарицама на кафу, коначно Шабац је место које могу да назовем дом”, истиче Зерет Каригија.
Никола Ћирковић додаје: “И ја радим, живимо породични живот какав смо одувек желели, једино се питамо како ће да упишу Микино име у дневник када пође у школу”.
Савладаће уз ћерку и азбуку каже чивијашка снајка, за славски колач већ има рецепт.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.