Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 15:25

Ђукић Дејановић: Дечак који је починио убиства у "Рибникару" наставиће образовање у школи "Др Драган Херцог"

Малолетни К. К., ученик који је починио масовно убиство у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, основно образовање завршиће у школи "Др Драган Херцог", саопштила је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.
Славица Ђукић Дејановић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је рекла за Танјуг да очекује одлуку наставничког већа ОШ "Владислав Рибникар", али је објаснила да није могуће да наставничко веће избаци из школе К. К., дечака који је у мају починио злочин у тој школи на Врачару.
"Претпостављам да ће добити укор, што значи негативну оцену из владања. Закон каже да она деца која су у здравственим установама због лечења и сличних разлога, постају ученици ОШ 'Др Драган Херцог', пошто је основно образовање обавезно", рекла је Ђукић Дејановићева.
Објаснила је да, када лекари на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину "Др Суботић" буду дали пристанак, К. К. ће у складу са законом настави школовање, а школа "Др Драган Херцог" је намењена за такве случајеве.
Наставничко веће може да изрекне дисциплинску меру и та мера може бити укор наставничког већа, што практично значи јединицу из владања.
"Из чињенице да малолетни К. К. не може похађати школу, јер се налази у 'Др Суботића', ОШ 'Др Драган Херцог' је та у коју такви ђаци иду и за њих се прави посебан програм. То су деца која се налазе на онкологији, психијатрији, у здравственим и другим институцијама уопште, како би се реализовала уставна одредба да је основно образовање обавезно", објаснила је министарка.
Навела је да је то школа о којој брину 87 професора за децу која из различитих разлога, најчешће болести, не могу да похађају наставу.
"Та школа не личи на друге школе у Београду или Србији, јер наставници имају потпуно другачије програме. Њих похађају углавном деца која се дуго лече у београдским болницама", објаснила је министарка Ђукић Дејановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.