Izvor: RTS, 20.Avg.2023, 20:22

Популарни музичари певају о дроги, брзим колима и још бржој заради – да ли је забрана наступа решење

На друштвеним мрежама не стишава се бура након одлуке градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића. Забранио је наступ музичара из Београда најављен за среду због, како је рекао, промоције погрешних вредности. На питање ко су деци идоли и узори, надовезује се и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << додатно - зашто уживају у томе да их неко понижава?
"Девојку сам крстио" – тако о ударању патиком по глави прича Драгомир Деспић. Са колегом Луком Бијеловићем, одушевљену публику гађа и чарапама натопљеним алкохолом.
И све то док певају о дрогама, брзим аутомобилима и још бржој заради. Такве текстове и наступе у свом граду не жели први човек Бањалуке Драшко Станивуковић.
"Пљугице, десингерице, воћкице, бресквице, како себе називају ови уметници, неће моћи да наступају у нашој Бањалуци. Морамо да сачувамо систем вредности и поруке које се шаљу кроз сваки вид јавних догађаја. У башти ће да никне оно што посадите, у глави младих људи свих будућих нараштаја биће оне мисли које шаљете овако јавно кроз догађаје, концерте, представе", навео је Станивуковић.
На забрану Драшка Станивуковића убрзо је стигао и одговор:
"Никад нећу престати да шијем људе патиком у главу, нећете ми одузети то. Саботажа! Нећу престати да шијем људе патиком у главу. Нећу престати да гађам мокрим чарапама да гађам људе", рекао је Деспић.
Одговор такозваног фронтмена има више од 800.000 прегледа и хиљаде коментара подршке. И то само на Тик-току. Не мањка подршке ни градоначелнику Бањалуке. Најављује и додатне мере.
"Сваки организатор и агенција која подржава овакве концерте више никада неће моћи рачунати на подршку града Бањалука", истакао је Станивуковић.
Стручњаци поручују да забране не решавају проблеме Указивање на проблематичан садржај је потребно, али забране не решавају проблеме, кажу стручњаци.
"Забрана као таква не решава проблем, али јасно сигнализира да одређени одговорни актери једног друштва, неко ко је ауторитет, треба да има јасан став и да преузме одговорност и укаже на проблематичне садржаје и истовремено да створи услове за производњу адекватних садржаја", рекла је Кристина Брајовић Цар, психолог.
Додаје и да је поп музика деци потребна јер је поп култура простор кроз који се изражавају. Ипак, остаје знак питања поред садржаја који привлачи тинејџере.
"Да ли кроз те симплификоване, поједностављене наративе, осиромашене музичке форме деца прикривају своју празнину, немотивисаност и конфузију, нису дорасли разговорима који би могли да воде са родитељима, наставницима и старијим генерацијама, то је велико питање које је забрана отворила", навела је Брајовић Цар.
И док се на друштвеним мрежама води дигитални окршај присталица градоначелника Бањалуке и популарног музичког двојца, чују се и позиви за забране наступа других извођача. То отвара питање ко ће одређивати шта је прикладан садржај. У највећем граду Републике Српске, каже Станивуковић, то ће убудуће радити стручна комисија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.