Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 15:52

Суперћелијска олуја нас је научила како и када да сазнамо где ће бити непогоде

Три особе су погинуле у Србији претходних дана од последица такозване суперћелијске олује, а начињена је и велика материјална штета. Метеоролог Горан Михајловић каже да су медији коректно преносили упозорења РХМЗ-а и истиче да је прва превентива током оваквих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << непогода да се добро информише.
Горан Михајловић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Србије, каже да суперћелијска олуја није нешто ново, нарочито не у метеорологији.

“У проучавању конвективних развоја олујно-грмљавинских непогода разликујемо једноћелијске, вишећелијске и суперћелијске непогоде, у зависности од структуре, од просторне расподеле саме непогоде”, објашњава Михајловић.
Подсећа на случајеве суперћелијске олује у прошлости – у Панчеву када је пре неколико година начињена велика материјална штета, као и у Лазаревцу, у месту Шопићи, када је срушен део црквеног торња, али и превртање шлепера.
Метеорологе није изненадила олуја, штавише, била је најављена у раним јутарњим сатима 19. јула. Ипак, прецизна локација није могуће да се објави до сат-два пре саме непогоде.
"То је стајало као обавештење РХМЗ-а, да се перманентно прате информације и да неких сат-два унапред, када је могуће, када већ се види и формирање и путања кретања ових непогода, да се онда дају и прецизне локације. И заиста су упозорења готово савршено испратила цели тај догађај”, навео је Михајловић.
Превентива најважнија Упозорава и да су једноћелијске и вишећелијске непогоде подједнако опасне јер их прате грмљавина, суградица, град, олујни ветар.
“Суперћелијске се разликују само по интензитету, површини коју захватају. Видели сте да је у овом случају, рецимо 19. јула, та непогода од Словеније преко Хрватске, готово читаву територију Србије захватила”, истиче Михајловић.
Указује да је важно да се прате информације о времену.
“Видели смо сада да су и медији сасвим коректно, да кажемо, испратили све информације које је Хидрометеоролошки завод објављивао. И то је оно што је прва превентива, да будете информисани, да знате шта се очекује, да у односу на прогнозиране временске прилике прилагодите своје активности, померите одлазак у природу и да се заштитите”, рекао је Михајловић.
Детаљна упутства о томе како се заштитити у случају невремена дао је МУП. 
Удаљеност од олује у километрима може се израчунати и тако што израчунате у секундама размак између севања и удара грома и тај број поделите са три.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.