Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 13:24

Преминула списатељица и преводитељка Дина Катан Бен Цион

У Израелу је преминула књижевница, књижевни истраживач и књижевна преводитељка Дина Катан Бен Цион, саопштило је Удружење књижевних преводилаца Србије.
Рођена у Сарајеву 1937. године, почетком Другог светског рата са, мајком је пребегла у Дубровник, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << затим у Сплит. Од маја до септембра 1943. била је затворена у концентрационом логору на острву Раб у Хрватској. У Израел је емигрирала прво 1945. године, а потом 1948. године заједно са родитељима.
Дипломирала је енглеску и хебрејску књижевност и магистрирала историју на Универзитету у Тел Авиву на тему: “Јеврејска мањина у Југославији 1945-1987: динамика организације и наслеђе: историјско-литерарна студија свести идентитета мањине”. Године 2011. докторирала је компаративну књижевност на Универзитету Бар-Илан, одбранивши рад под називом „Женско путовање у књижевност бивших југословенских Јевреја“.
Добила је награду српског ПЕН центра за преводе са српског и хрватског на хебрејски 1993. године, била је почасни члан Удружења књижевних преводилаца Србије, које јој је доделило Повељу за изузетан допринос превођењу српске књижевности и ширењу српске културе ван граница Србије, поводом 60. годишњице УКПС.
Превела је дела Иве Андрића, Данила Киша, Александра Тишме, Давида Албахарија, Филипа Давида, Милорада Павића, Дубравке Угрешић, Гордане Куић, Васка Попе, Ивана В. Лалића и многих других.
Објавила је шест књига песама, код нас јој је објављен избор из поезије у преводу Жени Лебл ("Времена у нама", Чигоја, 2002). Написала је и објавила студије "Присутност и нестанак, Јевреји и јудаизам у бившој Југославији у огледалу књижевности" (2002), "Српска митологија" (2005), "Свет о којем пишу жене, о књижевном стваралаштву јеврејских списатељица бивше Југославије" (2013) и успомене "О дому и речима" (2017).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.