Пасивне куће - огромна уштеда у енергији

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Пасивне куће - огромна уштеда у енергији

Извор: Глас Америке
Породичне куће у Сједињеним Државама криве су за више од петине количине ослобођеног угљендиоксида, углавном због количине струје коју троше на грејање и хлађење. Стручњаци кажу да постоје релативно јефтине методе за драстично смањење те потрошње и >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << велике уштеде.


Ова кућа у околини Вашингтона нема видљиве соларне или геотермалне уређаје, али ипак штеди енергију.
„Зато што пасивне куће смањују потребе у енергији на апсолутни минимум“, каже Дејвид Пибоди.
Дејвид и његова фирма Пибоди архитектс граде такозвану пасивну кућу, за коју кажу да је практично сасвим херметички изолована што смањује њену потребу за енергијом за око 90 одсто. Од других, такозваних „зелених кућа“, разликује се по томе што се споља ништа не примећује.
„Лепота пасивних кућа је у томе што не захтевају посебан начин градње, посебне материјале или посебан стил. Да бисмо то доказали решили смо да је саградимо на врло традиционалан амерички начин“, каже Пибоди.
Ово је можда прва, али не и једина енергетски пасивна кућа у околини Вашингтона. У Арлингтону, Роџер Лин и његов брат Ерик такође граде једну.
„Потребно је много изолације. Ово је табла од пенастог материјала дебљине два инча. Изолација је континуирана све до темеља“, каже Роџер Лин.
Прозори су потпуно непропусни, обложени специјалном пеном која спречава пролаз ваздуха.
„Ови су са троструким стаклом“, објашњава Ерик.
Сусетка Кетлин Харисон одушевљена је градњом пасивних кућа.
„Врло сам узбуђена што се пасивне куће граде и овде у Америци и што користе многе ствари за које знам из Немачке, јер ми је породица тамо била у том бизнису“, каже Кетлин Харисон.
Изолација је толико добра да је при спољашњој температури од плус 4 степена унутрашња температура пријатних 12 степени, иако градња није завршена. Архитекта Дејвид Пибоди каже да пасивних кућа има свуда у свету.
„На пример у Северној Африци, где се граде куће за врела и сува подручја, што је посебна грана пасивних кућа“, каже Пибоди.
Прва пасивна кућа била је стамбена зграда саграђена у Дармштату, у Немачкој, пре око 20 година, уз помоћ двојице физичара од којих је један основао Пасивхаус институт.
„Развили су методологију и специјалан софтвер који сада користе људи као ја. Не физичари, већ обичне архитекте“, каже Дејвид Пибоди.
Упркос потребе за специјалним материјалима, као што су ливени бетонски панели, вентилациони систем или изолационе табле, укупни трошкови градње само су за 5 до 8 процената већи него за градњу обичне куће. Притом, пасивна кућа троши само 10 одсто енергије потребне за обичну кућу, што значи да се додатна инвестиција релативно брзо исплаћује.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.