Izvor: RTS, 16.Mar.2024, 14:24

Хомен: Нити сам крао ордење, нити сам у бекству

Бивши државни секретар Министарства правде Србије Слободан Хомен демантовао је да је учествовао у крађи ордења из Палате Србије у Београду. Поводом предлога тужилаштва да се за њим распише потерница, Хомен истиче да није у бекству.
"О случају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наводно несталих 43.000 одликовања и мојој наводној умешаности сазнао сам из медија, као што сам сазнао и да сам у бекству. Није ми потпуно јасно ни зашто су полиција и тужилаштво случај наводно несталих 43.000 одликовања пре више од 15 година, како су саопштили, данас покренули. Наслућујем", навео је Хомен у писаној изјави поводом саопштења Трећег основног јавног тужилаштва.

Хомен је истакао да никада у протеклих 15 година није контактиран да у институцијама дâ било какву изјаву о наводно несталим одликовањима.
"Свакако да бих се без оклевања одазвао таквом позиву", навео је Хомен у изјави коју је назвао "одговором сценаристима филмске пљачке".
Напомињући да већ више година не живи у Србији, Хомен је нагласио да од 2012. године нема никакве везе са Владом Србије и да није улазио у зграде државних органа.
"Већ неколико година са породицом не живим у Србији и то је познато надлежним органима. Као што им је познато да често долазим у Београд. У Србији сам боравио више од 50 пута од када не живим, а свакако најмање десет пута откако се наводно Треће основно јавно тужилаштво у Београду бави овом темом. Њима је добро познато где ми живи мајка преко које су могли да ми пренесу поруку да би желели да ме виде. Ја никада нисам позван, нити на било који начин контактиран од стране полиције и тужилаштва. Уместо свих тих могућности, читам из медија да предлажу потерницу", навео је Хомен.
Истакао је и да је "опште познато да су му деда и отац били колекционари ордења", па самим тим и да се у њиховој породичној колекцији налази ордење сакупљано 50 година.
"Баш згодно за овај случај. Због свега овога враћам се на слутње. Откако сам своје име угледао у медијима, размишљао сам шта је повод, откуд ова бесмислица сада? Да ли с мојим именом и наводно несталим ордењем, као добром медијском причом, покушава да се скрајне интересовање са неког текућег, важног, судског процеса. Да ли има некакве везе са формирањем будуће владе, или са неким организованим криминалним групама којима сам се замерио док сам био државни секретар", упитао је Хомен.
Према његовим речима, шта год да је узрок, сазнаће се брзо, а због своје породице, како каже, волео би да се све открије што пре.
Према оцени Хомена, није ни могуће изнети пола тоне одликовања – за које претпоставља да вреди онолико колика је и вредност материјала од којег је направљено – из владине зграде која има физичко-техничко обезбеђење и контраобавештајну заштиту.
Такође, како је оценио, немогуће је тај терет изнети и из Председништва Србије, у чију су надлежност одликовања пренета 2010. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.