Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 17:03

Одговор Бранислава Кланшчека менаџменту РТС-а

Председник Управног одбора Бранислав Кланшчек одговорио је менаџменту РТС-а. Његов одговор преносимо у целости.
И те како су тачне и проверљиве информације које сам као председник УО РТС-а изнео у јавност а у вези са трошковима ПЗЕ 2024. и потписао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << именом и презименом. Знају то веома добро и они који су се огласили саопштењем као анонимни менаџмент РТС-а. Кажем анонимни, јер у формално правном смислу овакав орган не постоји.
Наиме, Акт о унутрашњој организацији РТС-а не препознаје менаџмент. Одговор на моје саопштење је евентуално могао потписати "Колегијум РТС-а" у складу са Актом о унутрашњој организацији који прецизно дефинише ко га чини. Али није. Зашто? Зато што су Завршни обрачун ПЗЕ 2024. на основу којег сам сачинио саопштење, управо потписали људи који чине "Колегијум РТС-а".
Но, није први пут да се челни људи РТС-а при непријатним темама крију иза формално правно непостојећег менаџмента. Иначе, не бих одговарао на анонимне дописе, јер анонимност даје тај комфор да без одговорности можете износити неистине, али то морам учинити ради јавности и одговорности према позицији на којој се налазим. Знају и то веома добро "анонимуси" те у свом саопштењу иду на „лично“ са намером да ме спрече да радим оно што је у опису мог посла. Неупућени "анонимуси" мешају јавно и приватно и у целу ствар убацују приватни фестивал са оним који финансирају сви грађани Републике Србије. Ни сам не знам коме тачно одговарам, сем што могу наслутити по стилу, односно помањкању стила, непристојном тону и личним нападима.
"Анонимусима" је очигледно страно да неко свој посао обавља савесно и одговорно те наводе да сам могао да сачекам коначан и тачан извештај након завршетка ПЗЕ. Не да сам чекао, већ сам као и увек, како правила и налажу, тражио документацију преко генералног секретара, који преко стручних служби, тражену документацију доставља УО. Тако је било и сада.
Званичан Коначни обрачун на основу којег сам направио саопштење, а који су потписали директорка Пословне јединице Продукција Биљана Царевић, затим директорка ПЈ Финансије и комерцијала Драгана Јанковић, главна и одговорна уредница Забавног програма Сандра Перовић и директор програма Владан Чкркић, добио сам од стручних служби преко генералне секретарке 6. марта 2024. године, односно четири дана после фестивала.
Професионалност ми налаже да увек све проверим и говорим на основу документације те не стоје ни тврдње да су, како "Анонимуси" наводе, "нетачне информације које је председник УО изнео у јавност". Иако не саопштавају шта је тачно неистинито, већ износе фразе о томе како се ради о фантастичном фестивалу који помера границе телевизијске продукције и његовој популарности на друштвеним мрежама. Додају "да у последње три године фестивал бележи рекордну гледаност". Тема мог обраћања није био квалитет фестивала нити његова гледаност јер то није надлежност УО. Али ако већ хоћете о гледаности, у званичном извештају РТС-а за прошлу 2023. годину домаћи Избор ПЗЕ 2023. се не налази ни међу 100 најгледанијх емисија на РТС-у. А тек на 49. месту се налази пренос из Ливерпула Евросонг 2023.
Анонимни менаџмент наводи као неистину да је Финансијским планом за 2023. годину за ПЗЕ 2023. било предвиђено 140.000 евра, а заправо је износио 249.000 евра. Врло конфузна реченица, а довољно је још једном пажљиво прочитати шта пише у самом саопштењу. А пише следеће!
Прошле, 2023. године Финансијским планом који је усвојио УО је било предвиђено 140.000 евра за ПЗЕ. Тај износ је прекорачен за 110.000 евра и извршена је прерасподела средстава, коју није одобрио УО како "анонимуси" тврде, при чему су скинута средства са емисије "Србија пева" и пребачена на ПЗЕ, због чега "Србија пева" није реализована.
Управо из тих разлога је износ за реализацију ПЗЕ у Финансијском плану за 2024. годину, који је усвојио УО, подигнут на 249.000 евра, како не би било прекорачења буџета.
Али и тај увећани износ у односу на прошлу годину је прекорачен за 50.000 евра и то је разлог због којег сам као председник УО РТС-а реаговао и обавестио јавност. И све у складу са Законом и Статутом, што „Анонимуси“ виде као нарушавање угледа РТС-а.
Даље се у тексту каже да „председник УО манипулише секундарним трошковима“, али се истовремено потврђују наводи из саопштења да они износе 173.545 евра, тако да остаје нејасно у чему се огледа манипулација.
"Анонимуси" додају да су нам фирме Филминг и Емоушн уступиле без надокнаде подни лед екран и лед коцке, што је апсолутно неистина, а што је лако утврдити на основу фактура и уговора који постоје и који су део финансијске документације на основу које сам саставио саопштење. Уговор Филминг бр. 0489 од 21. 02. 2024 и уговор Emotion бр. 0488 од 21. 02. 2024.
Професионалност ми не дозвољава да произвољно тумачим и износим у јавност информације које нису поткрепљене доказима. Зато и могу, за разлику од "Анонимуса", да се потписујем именом и презименом чиме и стојим иза својих речи. Подсећам анонимног састављача саопштења да као председник УО нисам у „лову на вештице“, већ једноставно радим свој посао што им очигледно смета јер појединци на РТС-у се још нису срели са професионалцима.
Бранислав Кланшчек
председник УО РТС

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.