Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 15:18

Прихваћене петиције, у априлу гласање на северу КиМ за смену председника општина албанске националности

Централна изборна комисија у Приштини прихватила је петиције грађана за смену председника општина на северу КиМ и одредила 21. април за гласање, након којег ће уколико успе, бити организовани нови избори.
На гласању 21. априла биће потребно да се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за смену председника изјасни 50 одсто плус један гласач из бирачког списка.

Амбасадор ЕУ у Приштини Томаш Суниог подржао је одлуку ЦИК-а да верификује потписе и закаже гласање за смену градоначелника у четири општине на северу, истичући да је кључно да се створе услови да се тај процес спроведе неометано.

"Ценимо детаљан процес верификације потписа ЦИК-а и њихову одлуку да закажу гласање за смену градоначелника. Сада је кључно да ЦИК изврши неопходне припреме како би осигурао несметан процес и створио услове за слободно и поштено гласање", навео је Суниог на друштвеној мрежи "X".
Актуелни председници албанске национланости у општинама Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић изабрани су на изборима прошле године, уз бојкот већинског српског становништва.
Претходно су представници Срба напустили све институције на северу КиМ под патронатом владе у Приштини, незадовољни њеним одлукама, одбијањем да формира Заједницу српских општина и распоређивањем специјалних полицајаца на северу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.