Izvor: RTS, 03.Mar.2024, 13:34

Елек: Радници КБЦ Косовска Митровица угрожени због забране динара, понестаје и хране за пацијенте

Директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек поручио је на конференцији за новинaре да због укидања динара на КиМ испаштају најугроженије категорије – здравствени радници не могу да подигну новац, понестаје хране за пацијенте, санитети би могли да остану без горива, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << а болнице без мазута за грејање. Апелује на међународну заједницу и све политичке чиниоце који могу да утичу на Приштину да се одлука о динару одложи.
Колегијум Клиничко-болничког центра Косовска Митровица, на челу са директором Златаном Елеком, изнео је на данашњој конференцији за медије проблеме са којима се болница суочава након што је 1. фебруара на снагу ступила уредба власти у Приштини којом се забрањује употреба динара.

Златан Елек је навео да испаштају најугроженије категорије.
Прва категорија су запослени Клиничко-болничког центра, око 1.700 радника, чије породице зависе од ових примања.
"Сада су сви радници угрожени, јер не могу да подигну новац. Видите огромне редове испред једине банке у којој можемо да подигнемо новац - Банке Поштанске штедионице. Овим су директно угрожени лекари, медицинске сестре, особље, техничари, возачи, спремачице. Осуђени смо поново да идемо у централну Србију да подижемо личне дохотке, у Рашку, Нови Пазар и Краљево", рекао је Елек.
Истакао је да је ово други пут како радници морају ван Косова, а први пут је било због вакцинације.
Друга угрожена категорија су болесници, јер у КБЦ Косовска Митровица понестаје хране. Унутар центра има више од 500 кревета.
"Нама су добављачи са ових простора и плаћа се искључиво у динарима. Опструирани смо на два начина, јер постоји некаква забрана коју ми нисмо видели у писаној форми, а то је забрана увоза хране из Србије. Наши набављачи нису у могућности да набављају храну која је прописана тендерском документацијом. Други начин је што ми не можемо да платимо ту храну у динарима и они су проблему, а самим тим и болесници", навео је Елек додајући да су најугроженији дијабетичари, оперисани пацијенти и они који болују од малигних болести.
Трећи проблем је гориво, и Елек наводи да ће ускоро санитети остати без њега, јер га плаћају у динарима.
"Не због тога што Србија не пребацује новац, него ми не можемо да платимо", напомиње Елек.
Четврти проблем је грејање, јер се болница греје на мазут, што се такође плаћа у динарима.
"Не можемо да платимо ни сервисере инструмената попут рентгена" "Да би болница нормално функционисала, нас за одржавање инструмената попут рентгена, опслужују фирме из Србије. Ни те сервисере који одржавају наше апарате нисмо у могућности да платимо зашто што смо и обавези да их платимо једним платежним средством - динарима", каже Елек.
Исто важи и за мајсторе који одржавају установу, додаје Елек и наводи да је проблем и у услугама као што су прегледи за возачки испит, систематски прегледи, партиципација за анализе које се плаћају у динарима.
"Апел међународној заједници да се одлука одложи" "Ова конференција за штампу је уједно и апел међународној заједници и свим политичким чиниоцима који могу да утичу на Приштину да се ова одлука одложи. Ми смо присталице дијалога, мирног решења ове одлуке, а не наглог доношења једностраних одлука које имају за циљ ескалацију проблема на терену, која утиче и на здравствене раднике и шаље се сигнал обичном народу да напусти ове просторе зато што неће имати своју валуту", поручио је Елек.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.