Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 14:30

Вучић: Нисмо потписали никакве споразуме са Зеленским о муницији и оружју

Србија није потписала никакве аранжмане и споразуме са председником Украјине Володимиром Зеленским о сарадњи у вези са оружјем и миницијом, каже председник Александар Вучић. Истиче да се Србија до сада није усаглашавала са актима ЕУ, попут оног којим се председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Русије Владимир Путин сматра одговорним за убиство руског опозиционара Алексеја Наваљног. Напомиње да је Београд спреман да разговара са Приштином о сваком питању, укључујући и одлуку о укидању коришћења динара на КиМ. Петар Петковић је отишао у Брисел на преговоре, а Бесник Бисљими није, указао је Вучић.
Председник Александар Вучић је, на конференцији за новинаре током другог дана боравка у Тирани, рекао да на јучерашњем Самиту Украјина – Југоисточна Европа, Србија није потписала никакве аранжмане и споразуме са председником Украјине Володимиром Зеленским о сарадњи у вези са оружјем и миницијом.
"Не, нисмо потписали никакве аранжмане са председником Зеленским. Ми подржавамо територијални интегритет Украјине, а они подржавају територијални интегритет Србије. И ми смо им дубоко захвални. Обе земље подржавају прописе Повеље УН и Резолуције УН, које су темељ и основа међународног јавног права", рекао је Вучић.
Новинар страног медија питао је Вучића да прокоментарише како је у среду у Тирани потписао Декларацију којом се осуђује руска агресија на Украјину, а истовремено каже да Србија неће уводити санкције Руској Федерацији и зашто би Србија задржала такав "хибридни став" према Украјини и Русији, као и да ли је потписао неке конкретне споразуме са председником Зеленским у вези са оружјем или муницијом.
Говорећи о ставу српских власти према Русији, Вучић је нагласио да то није "хибридна позиција", већ врло јасан став слободне земље која сама доноси одлуке, за себе и за добро свог народа.
Председник је подсетио да је Србија била под санкцијама скоро деценију и да одлично зна како је то функционисало.
"И да, заузели смо своју позицију, која није лака, јединствена у читавој Европи. И на то смо веома поносни. Не критикујемо вас, вашу државу или било коју другу земљу због ваших ставова, због тога што заговарате неку другу врсту политике. Али лако ми је да оповргнем све тврдње да то радимо због, не знам, неких теорија завере или чега већ", навео је Вучић.
Истакао је да је то веома рационалан и врло прагматичан приступ Србије.
"И не знам да ли ћемо моћи да кажемо да ће то трајати заувек, јер се никад не зна са којим притиском ћемо се суочити. Али до сада смо издржали све врсте притисака и веома пажљиво пратимо шта се дешава по питању наших националних и државних интереса", навео је Вучић.
Поновио је да је јуче са председником Украјине Володимиром Зеленским обавио дуг и врло коректан разговор о свим темама, укључујући и о ситуацији на фронту у Украјини, али и о билатералним односима две земље.
"Причали смо о хуманитарним питањима, европском путу и Србије и Украјине. Наравно, причали смо и о ситуацији на фронту. Ја мислим да знам свако село у неколико региона Украјине", рекао је Вучић.
Нагласио је да ми Украјини немамо шта да замерамо, као и да мисли да они имају веома фер однос према Србији.
"До сада се нисмо усаглашавали са актима ЕУ попут оног за Наваљног" На питање новинара да ли се Србија ускладила са декларацијом ЕУ којом се председник Русије Владимир Путин сматра одговорним за убиство руског опозиционара Алексеја Наваљног, Вучић је рекао да се Србија до сада није усаглашавала по тим питањима.
"До сада се по таквим питањима нисмо усаглашавали, нисмо то радили, изненадило би ме да је другачије. Ако ви мислите да је то трагедија и разлог да нас нападнете, ја не мислим, мислим да је веома важно да Србија води самосталну политику, независну и да процењује од случаја до случаја", рекао је Вучић.
Додао је да је због неизјашњавања по одређеним питањима, проценат усаглашавања Србије са актима ЕУ "негде око 64 одсто".
На питање да прокоментарише обраћање Путина пред Федералном скупштином, Вучић је навео да није успео да прати обраћање и да због тога не може ни да коментарише.
"Чуо сам да су потврдили увођење ‘циркона‘ у руску војску, видео сам да су потврдили да је ракетни систем ‘сармата‘ готов, то је велико ојачање за руску војску", рекао је Вучић.
На питање да прокоментарише изјаву шефа посматрачке мисије Парламентарне скупштине Савета Европе Стефана Шенаха, у којој се наводи да је стечен утисак да су избори у Србији покрадени, Вучић је рекао да се не може говорити о изборној крађи без изношења доказа.
Београд спреман да разговара о сваком питању, Приштина није послала преговарача у Брисел Одговарајући на питање албанског новинара “да ли Београд планира да уложи напор и упусти се и са Приштином разговара о питању употребе динара на КиМ“, Вучић је рекао да је Београд спреман да разговара са Приштином о сваком питању, укључујући и одлуку о укидању коришћења динара на КиМ коју су, како је нагласио, осудили сви представници међународне заједнице.
"Могли сте да чујете да су сви међународни представници, укључујући и људе из САД и ЕУ, били против једностраног потеза режима у Приштини да укину употребу динара на КиМ", рекао је Вучић.
Напоменуо је да представници међународне заједнице нису разумели зашто Приштина то ради, те да се нада да ће се убудуће понашати разумније.
Подсетио је да је Београд на разговоре о тој теми у Брисел послао главног преговарача, а да се приштински главни преговарач Бесник Бисљими није појавио.
"Надамо се да ћемо наћи начина да то решимо. У супротном, то ће правити огромне проблеме за Србе који живе у Косову и Метохији", рекао је Вучић.
"Тајван је Кина – зар хоћете да срушим систем УН?" На питање новинара о писању појединих медија да ће његов став о Тајвану скупо коштати Србију, Вучић је поновио да је Тајван Кина и запитао да ли они који се не слажу са његовим мишљењем хоће да сруше систем Уједињених нација.
"Тајван је Кина. Шта је проблем и шта је нетачно? Је л' то тако у УН, хоћете да срушимо систем УН? Хоћете сутрадан да ми кажете да не смем да говорим ни о Косову и Метохији и резолуцијама УН. Коме сам то нанео штету? Има ли нека друга политика, чија је то политика другачија – руска, америчка, ко то мисли да Тајван није Кина? Лупетају", рекао је Вучић.
На питање какве су шансе да се до краја године достигне пет милијарди страних инвестиција, Вучић је рекао да би то било лепо, али да је дуга година.
"Забринут сам због тога што се збива у свету. Из разговора са Зеленским и свима. Позиција ми омогућава да понешто више знам, што ми ни посао ни ситуацију не олакшавају. Идемо ка усложњавању ситуације у свету", рекао је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.