Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 06:59

Саобраћајна полиција привремено одузела осам возила од починилаца тежих прекршаја

Саобраћајна полиција у протеклих шест дана привремено је одузела осам возила од починилаца тежих прекршаја, саопштио је начелник Управе саобраћења полиције Славиша Лакићевић за РТС. Крајем прошле недеље почела је да се примењује нова мера контроле и регулисања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << саобраћаја која полицији омогућава да привремено одузима возила. Најмлађи возач којем је одузет аутомобил има свега 17 година, али чак 18 регистрованих прекршаја.
Осам возила привремено је одузето од починилаца тежих прекршаја, наводи начелник управе саобраћења полиције Славиша Лакићевић.
Објашњава да се од прошле недеље примењују прописи који полицији даје могућност да привремено одузме возила.
"У контроли саобраћаја се возила одузимају од учесника који су учинили тежи прекршај и уколико су у претходне две године правоснажно осуђени за два таква или за два тежа прекршаја", рекао је Лакићевић гостујући у Београдској хроници.
Начелник саобраћајне полиције од нове мера регулације очекује позитиван утицај на безбедност саобраћаја.
Лакићевић је издвојио примере прекршаја због којих ће бити одузимана возила.
"Управљање возилом са прекомерном количином алкохола – преко 1,20 промила у организму или одбијање алкотестирања, или тестирање на присуство активних супстанци, управљање возилом у насељу брзином која је 70 километара (на сат) већа од дозвољене брзине кретања, или 80 километара више од дозвољене брзине кретања ван насеља, уколико превозите дете на месту возача, или уколико превозите дете на месту где је за то по закону није прописано у возилу, такође ту су и прекршаји када сте искључени са саобраћаја", навео је начелник Управе саобраћајне полиције.
Возила одузимана младим возачима Већина возача којима је до сада одузето возило су млади људи – у распону од 17 до 35 година, каже Лакићевић.
Објашњава да је једна од особа којој је одузето возило има 17 година, односно пробну возачку дозволу, а направила је 18 прекршаја.
"Закон је јасно прописао правила под којима возачи са пробном возачком дозволом могу да управљају возилом и већ, мислим, од 2009. године смо ставили велики акцент на младе возаче. Нажалост, и даље већина тих младих возача грубо крши саобраћајне прописе. Ево, у конкретном случају 18 прекршаја за свега годину и нешто дана колико управља возилом“, наводи Лакићевић.
Појашњава да је нова мера усмерена пре свега на возаче који грубо крше саобраћајне прописе, а не против савесних возача.
Контрола возача аутобуса и камиона Саобраћајна полиција бележи 8.003 прекршаја који су начинили возачи теретних возила.
"Имамо 23 возача који су упрвљали под дејством алкохола, три возача који су управљала под дејством психоактивних супстанци", указао је Лакићевић.
Апелује на возаче и предузетнике са возилима да утичу на возаче да поштују саобраћајне прописе како би унапредили стање безбедности на путевима.
"Аутомобил ће бити одузет возачу који је правоснажно осуђен за теже прекршаје, а у претходне две године", појашњава Лакићевић.
Каже да ће возило бити одузето привремено, а до окончања прекршајног поступка који траје отприлике две године.
У одређеним случајевима возило може трајно да се одузме, али то је у надлежности судија, објашњава начелник Управе сабраћајне полиција.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.