Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 12:25

Претње ножем и узнемиравање српских дечака у Лапљем Селу

Двојица Албанаца пресрела су аутомобилом групу од петорице српских малолетника у Лапљем Селу код Грачанице и уз псовке и претње ножем, од деце су тражии да кажу да је њихов председник Хашим Тачи, те да председника Србије називају погрдним именима. Канцеларија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за КиМ је осудила овај чин, и захтева од власти у Приштини да се починиоци хитно приведу. Српска листа оценила је да је напад двојице Албанаца на српске младиће у Лапљем селу последица вишегодишње репресије и антисрпске политике режима Аљбина Куртија.
Инцидент се догодио у петак око 22 часа у непосредној блилзини Средњошкоског центра, где су дечаци седели на клупици, када се уз шркипу кочница, надомак њих зауставио црвени "тигуан".

Помисливши да возач жели да упита за пут до Приштине српски малолтетници су се приближили ауомобилу из кога је возач уз псовке и погрдне речи од њих захтевао да скандирају Хашиму Тачију и вређају и погрдниим именима називају председника Србије Александра Вучића.
Како је за РТС испричао родитељ једног од малолетних дечака, деца су се разбежала, али је возач аутомобилом препречио пут двојици, извадио нож и наставио да их прати, док је његов сувозач све време догађај снимао телефоном.
Деца су се измакла и успела да побегну, а нападачи су наставили кретање у правцу Приштине.
Случај су родитељи пријавили полицији у Грачаници.
Канцеларија за КиМ: Хитно привести починиоце Синоћњи мучки напад, претње и провокације по етничкој основи на петорицу српских младића у Лапљем селу код Грачанице, од стране двојице Албанаца, директна су последица политике мржње коју свакодневно генерише Приштина, саопштено је из Канцеларији за КиМ.
На мети екстремиста нашла се српска омладина и они тек пуком срећом нису повређени у инциденту, у ком су на њих од стране Албанаца потезани ножеви, са очигледном намером да буду и употребљени.
Овај инцидент до когa је дошло испред Средњошколског центра унео је огромну забринутост и страх у српску заједницу која живи у Грачаници и на централном Kосову и Метохији, јер се родитељи са правом питају како смеју децу да пусте без пратње напоље.
Све чешће на мети екстремних Албанаца налазе се српска деца која немају права на мирно и безбрижно одрастање само зато што носе српско име и презиме.
Оваквој шовинистичкој, екстремистичкој политици Приштине која ескалира свакога дана и генерише опасне етничке инциденте према свему српском, међународна заједница мора да стане на пут, уз јасну осуду и реакцију на синоћњи напад.
Захтевамо да починиоци овог гнусног инцидента буду приведени, уз притисак на Приштину да прекине са политиком некажњавања, јер она само додатно стимулише изгреднике“, пише у саопштењу канцеларије за КиМ.
Српска листа: Напад последица вишегодишње репресије и антисрпске политике Српска листа оценила је да је напад двојице Албанаца на српске младиће у Лапљем селу последица вишегодишње репресије и антисрпске политике режима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија "који и сам чини све да угњетава српски народ и протера га са ових простора".
У саопштењу Српске листе се истиче да, имајући у виду стање у друштву, кључна улога по питању заштите српског народа и безбедности лежи у рукама међународне заједнице и њених представника који су у обавези да гарантују мир и безбедност свим грађанима.
Додају да "нема дана да српски народ не доживи неки облик насиља и малтретирања на Косову и Метохији" и истичу да су Срби на простору централног Косова и Метохије забринути због инцидента у Лапљем селу, посебно јер су у питању деца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.