Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 13:05

Вашингтон: Русија користи севернокорејске балистичке ракете; Нова војна помоћ Немачке Украјини

Рат у Украјини – 681. дан. Настављају се борбе дуж целе линије фронта. Руске снаге су гранатирале Херсон. Кијев је саопштио да је током ноћи оборена 21 руска беспилотна летeлица. Бела кућа је оптужила Русију да користи балистичке ракете које јој је испоручила Северна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Кореја за напад на Украјину. Немачка је послала нови пакет војне помоћи Украјини, који укључује ПВО ракете, артиљеријску муницију, борбена возила пешадије, радаре, камионе и другу опрему.
Кијев је оптужио Москву за ракетни напад на Копривницки, бивши Кировград, у централној Украјини, у којем је, како тврде, погинула једна особа, а рањено још осморо.
Москва је, с друге стране, саопштила да је Украјина извела напад на руску војну јединицу у близини Јевпаторије на Криму.
После недавног таласа тешких руских напада, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сазваће 10. јануара, на захтев Кијева, састанак између дипломата НАТО-а и званичника из Украјине, саопштила је Алијанса.
Портпарол Националног безбедносног савета САД Џон Кирби изјавио је да су САД остале без новца за помоћ Украјини и да "не постоји магични шешир у који бисмо могли да завиримо", ако Конгрес не усвоји нови пакет о помоћи, пренео је Кијев индепендент.
Огласио се украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба који је поручио да не постоји план Б ако САД блокирају помоћ.
С друге стране, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да "режим" украјинског председника Володимира Зеленског неће склопити мир, док је председник Русије Владимир Путин потписао указ о издавању руског држављанства странцима који су потписали уговор о служењу војног рока у Оружаним снагама Руске Федерације.
Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), која је под окриљем УН-а, Рафаел Гроси изјавио је инспекторима Агенције ограничен приступ појединим деловима украјинске нуклеарке електране Запорожје, која је под контролом Русије.
Шеф украјинске сајбер службе поручио је да су руски хакери су били присутни у систему украјинског телеком гиганта "Кијевстар" најмање од маја прошле године.
Амбасада Украјине критиковала је планирани догађај у Модени о обнови Мариупоља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.