Život u garaži

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život u garaži

Kruševljanin Milorad Stepanović već godinama živi u garaži, okružen svojim i napuštenim ljubimcima. Zbog nehigijenskih uslova, stanari zgrade ispred koje se garaža nalazi žalili su se brojnim inspekcijskim službama, ali rešenje nije pronađeno.
Iako u Ulici Aleksandra Fleminga (bivša Dragomira Gajića), ima dvosoban stan, Milorad se pre deceniju i po odlučio za život u garaži. Od vremešnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oraha, nasečenih grana, brojnih stvari, polomljenih predmeta i otpada, sa ulice je nije lako uočiti.

"Sve što nađe na đubrištu on to dovuče u garažu ili po podrumima", kaže njegova susetka Mirjana Butković, dugogodišnja predsednica Skupštine stanara. "Strašno je i u zgradi, i ispred zgrade oko koje ima mnogo kučića i mačića."
Milorad Stepanović tvrdi da to ipak nije toliko strašno:
"To nije baš toliki lom, ljudi moji! Drva ću da nastružem, a ovi burići i ostalo staviću u susednu garažu, sad za neki dan. Nije to tako ko što se oni žale. Preko leta napravim terasu, venjak. Pržim ribu sa pecanja kad donesem, a i prase okrenemo. Sa kolegama igram šah do dva, tri sata. Pijemo pivo, pijemo rakiju, pihtije, meze, nikome ne smetamo. A to što sam u garaži, pa bolje tu nego u zgradi da se posle žale."

Prijave zbog buke komšije protiv Stepanovića često su podnosile, ali i zbog loma kojim pretrpava zajedničke prostorije u zgradi i ljubimaca koje oko nje čuva i hrani.
Među komšijama koje su zabrinute da zbog ovakvog stanja može doći do infekcija je i Marija Đorđević, majka šestogodišnje devojčice:  
"Dete prođe, pomazi životinje za koje ne znamo da li su zdrave. Može da dobije glistice i sve i svašta. Oseća se i smrad kad se prolazi, verovatno zbog ustajale hrane kojom se hrane."
Milorad priznaje da čuva dve mačke i psa za koga kaže da je zdrav i čipovan, ali ne poriče da nahrani sve druge koji dođu. Zato je, kažu stanari, u dvorištu uvek veliki broj lutalica.
Prema rečima Dragana Nenezića, predsednika Skupštine stanara, obraćali su se građevinskoj i komunalnoj inspekciji, policiji, Odeljenju za urbanizam:
"Tražili smo da se ukloni drvo ispred objekta u kojem provodi čitav dan, a čiji koren podilazi pod temelj zgrade, do toga da se ukloni i sam objekat jer je izvršno rešenje o tome
doneto još maja 2012. godine."
Izvršenje je, stoji u obrazloženju Odeljenja inspekcijskih poslova Grada Kruševca, odloženo do pravosnažnog okončanja postupka ozakonjenja bespravno podignutog objekta. Zato što, kako Milorad kaže, za garažu redovno plaća porez nada se pozitivnoj odluci.
Hoće li to biti i dovoljno da se objekat legalizuje odlučiće nadležne službe. Do tada
garaža će ostati na mestu gde je, uprkos protivljenju komšija.
Jedinu nadu da će im dvorište uskoro biti sređenije predstavlja Odluka komunalne inspekcije kojom je - zbog neizvršenja naloga o uklanjanju starog i polomljenog nameštaja, drvenog i metalnog otpada sa prostora ispred stambene zgrade - protiv Milorada Stepanovića 3. februara predata prijava Prekršajnom sudu u Kruševcu, a iz Odeljenja inspekcijskih poslova rečeno da će protiv njega biti preduzete sve zakonom propisane mere.
rts.krusevac@rts.rs 
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.