Zec: Zastupnik kapitala dobar potez

Izvor: B92, 08.Okt.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zec: Zastupnik kapitala dobar potez

Beograd -- Uvođenje zastupnika kapitala u preduzećima u kojima su raskinuti kupoprodajni ugovori se pokazalo kao dobar potez, jer ima slučajeva da su počela proizvodnju.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Branislav Zec je naveo primer preduzeća FAM iz Kruševca koje je počelo proizvodnju i koje radi posle hapšenja vlasnika, kao i firme "Hipol Odžaci", koja prvi put posle raskida radi sa 100 odsto kapaciteta poslednjih sedam-osam meseci.

On je naveo da se na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konkurse za zastupnike javilo 1.400 ljudi, a da je od toga formirana lista sa oko 340, koji su prošli testove i koji su sposobni da budu zastupnici kapitala kako bi zaštitili preduzeća od razvlačenja imovine i da bi se utvrdilo da li je moguć nastavak poslovne aktivnosti.

Zec je rekao da brzih rešenja nema i da je potrebno, pre svega mnogo truda, jer su to preduzeća koja su prošla teži period sa lošim gazdom i kojima je potreban oporavak da "stanu na noge".

On je rekao da je reč sada o 200 firmi u kojima je oko 20.000 zaposlenih, s tim što je veliki broj koncentrisan u 60 preduzeća koje su u postupku restrukturiranja i u njima je oko 16.000 zaposlenih.

Posle neuspešne privatizacije postoje opcije da se utvrdi da li je moguće početi kakvu -takvu proizvodnju koja je ekonomski opravdana, a ako to nije moguće, onda je neophodno što pre kanalisati firmu ka stečaju i likvidaciji da se ta imovina oslobodi za nove kupce, objasnio je Zec.

Postoji takođe i opcija ponovne privatizacije, ali nije bitno da bude brza, jer se to nije pokazalo kao dobro, već, ukoliko se pojavi ozbiljan kupac koji ima kapacitet da firmu "stavi na noge", onda privatizacija treba da se sprovede, kaže Zec.

Zastupnik kapitala, uz saglasnost Agencije za privatizaciju, procenjuje šta je je najbolje za firmu da bi se procenilo da li ima smisla da ta firma radi, objasnio je Zec.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zec: Zastupnik kapitala dobar potez

Izvor: Capital.ba, 08.Okt.2011

BEOGRAD, U Srbiji uvođenje zastupnika kapitala u preduzećima u kojima su raskinuti kupoprodajni ugovori se pokazalo kao dobar potez, jer ima slučajeva da su počela proizvodnju. Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Branislav Zec je naveo primjer preduzeća FAM iz Kruševca koje je počelo proizvodnju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.