Završeni sindikalni protesti

Izvor: RTS, 24.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni sindikalni protesti

Ispred zgrade Vlade Srbije, gde su se oko podneva okupili bivši vojni rezervisti, održan je i protest Sindikata zaposlenih u pravosuđu i Novog sindikata zdravstva, koji se protive najavljenom zamrzavanju plata i neprimenjivanju odredaba Opšteg kolektivnog ugovora. Protesti i u Kruševcu. Vlada neće učiniti ni jedan potez koji bi zaposlene doveo u nepovoljan položaj, odgovara premijer.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je da je "u trenutku suočavanja sa veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ozbiljnom krizom mnogo važnija borba za očuvanje radnih mesta od zahteva za povećanjem plata, toplog obroka ili regresa".

Premijer je, u odgvoru na pismo predsedniku Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisavu Orboviću, istakao da "Vlada neće učiniti ni jedan potez koji bi zaposlene doveo u nepovoljan položaj, već čini sve da se teret krize što ravnomernije rasporedi".

Obrazllažući taksativno primedbe lidera SSSS, Cvetković je odbacio tvrdnje da Vlada želi da odustane od Opšteg kolektivnog ugovora, "već samo predlaže privremeno odlaganje njegove primene."

U pismu koje je juče uputio premijeru, Orbović je naveo "da postoji kontradiktornost između vladinog opredeljenja da vodi socijalno odgovornu politiku, uključujući i primenu Opšteg kolektivnog ugovora i predloga njenih mera za ublažavanje negativnih efekata svetske finansijske i ekonomske krize".

Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosuđu Slavica Živanović rekla je da je sindikat predao zahteve vladi, u kojima se traži hitno ujednačavanje plata zaposlenih u pravosuđu sa ostalim zaradama u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Prema njenim rečima, prosek zarada zaposlenih u državnoj i lokalnoj upravi je od 12.900 do 18.000 dinara, što je znatno ispod republičkog proseka.

Predstavnici Novog sindikata zdravstva priredili su performans "Duboko zamrzavanje", tako što su dvojica aktivista, noseći maske s likom ministara Tomice Milosavljevića i Rasima Ljajića, ušli u zamrzivač, a njihov kolega je, s maskom premijera Mirka Cvetkovića, zatvorio za njima vrata.

Predsednik tog sindikata Živorad Mrkić je novinarima rekao da se oni protive najavljenom zamrzavanju plata i neprimenjivanju Opšteg kolektivnog ugovora.

Protesti do ispunjenja zahteva

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je na konferenciji za novinare da će protesti trajati sve dok Vlada ne ispuni ono što je potpisala i počne sa primenom proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora, odnosno isplatom toplih obroka i regresa.

Orbović je, takođe, rekao da će se kao oblici sindikalne borbe pored protesta primenjivati štrajkovi upozorenja i generalni štrajkovi, a dinamika svih aktivnosti zavisi od dogovora sa ostalim sindikatima, pre svega sindikatom Nezavisnost koji je takođe potpisnik Opšteg kolektivnog ugovora i njegovog proširenog dejstva.

Nedopustivo je da se svetska ekonomska kriza lomi preko leđa radnika. U budžetu za narednu godinu izdvojena su sredstva i za gej populaciju, jedino ne za zaposlene, kazao je Orbović.

Podsetio je da je Savez samostalnih sindikata podneo amanadmane na predlog budžeta koji bi omogućili da se izdvoje sredstva za primenu Opšteg kolektivnog ugovora, a sa tim amandmanima su se složile poslaničke grupe Nove Srbija i PUPS-a.

Orbović je naveo je da vlada zapravo od 1. januara mora da počne primenu proširenog dejstva pošto, iako se potpis sa tog dokumenta povuče, on ostaje na snazi narednih šest meseci.

U slučaju da dođe do povlačenja proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora značilo bi da u Srbiji više nema socijalnog dijaloga i dogovora.

Sindikalci zaposlenih u zdravstvu i pravosuđu su se razišli nakon predavanja zahteva i performansa, a ispred vlade će ostati nekoliko stotina bivših ratnih rezervista, koji su doputovali iz Kraljeva i više opština juga Srbije.

Oni traže isplatu razlika u ratnim dnevnicama za vreme provedeno na Kosovu i Metohiji u vreme NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.

Prema ranijim najavama, očekuju da će ih primiti premijer Cvetković i kažu da odatle neće otići sve dok ne dobiju čvrste pisane garancije da će njihov zahtev konačno biti ispunjen.

Protest i u Kruševcu

Osim u Beogradu, oko 2.000 građana protestovalo je danas u centru Kruševca zahtevajući poštovanje proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora kojim je predviđena islata toplih obroka i regresa od 1. januara 2009. godine.

Samostalni sindikat je odabrao da protestna okupljanja krenu iz Kruševca jer je "carski ali i radnički grad", koji je nekada imao najbolju privredu u Srbiji, rekao je Orbović, predsednik sindikata.

Samostalni sindikat je, prema njegovim rečima, odlučio da počne sa organizacijom protesta u celoj Srbiji jer su, kako je ocenio, građani nedozavoljni odnosom vlasti prema njima.

Dodao je da neće da se odreknu proširenog dejstva opšteg kolektivnog ugovora i da je za vlast i poslodavce mnogo da za isplatu toplih obroka i regresa izdvoje 100 evra po radniku, dok za nadoknade u upravnim odborima troše i po 25 hiljada evra.

Opšti kolektivni ugovor je najjače oružje sindikalne borbe, i kako kažu predstavnici, tri godine su čekali njegovo potpisivanje, a još šest meseci je ostalo do dejstva, stoga neće odustati.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protestovao i sindikat pravosuđa, izveden performans

Izvor: Kurir, 24.Dec.2008

BEOGRAD, 24. decembra 2008. (Beta) - Predstavnici Novog sindikata zdravstva i Sindikata pravosuđa Srbije protestovali su danas ispred zgrade Vlade Srbije zbog najave da od 1. januara neće biti primenjeno prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora. Čelnici ta dva sindikata su istakla da je današnji...

Nastavak na Kurir...

Završen protest sindikata ispred Vlade Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Dec.2008

Predstavnici Novog sindikata zdravstva i Sindikata pravosudja Srbije protestovali su ispred zgrade Vlade Srbije zbog najave da od 1. januara neće biti primenjeno prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora. Čelnici ta dva sindikata ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sindikalni protesti ispred Vlade Srbije

Izvor: Kurir, 24.Dec.2008

BEOGRAD, 24. decembra 2008. (Beta) - Predstavnici sindikata zdravstva, pravosuđa i metalaca protestovali su danas u Beogradu zbog najave da od 1. januara neće biti primenjeno prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora. Predstavnici tri sindikata su istakli da su današnji protesti samo upozorenje...

Nastavak na Kurir...

Opsada

Izvor: Kurir, 25.Dec.2008, 07:37

BEOGRAD - Ispred Vlade Srbije tokom jučerašnjeg dana održani su protesti rezervista Treće armije, Sindikata metalaca Srbije i Novog sindikata zdravstva, koji su predstavnicima Vlade predali svoje zahteve. Najuporniji u ispunjenju zahteva bili su rezervisti koji su došli iz Kraljeva, Kruševca, Niša,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.