„Zastavin” model i za „14. oktobar”

Izvor: Politika, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zastavin” model i za „14. oktobar”

Država postala većinski vlasnik kruševačke kompanije, čija privatizacija počinje u januaru 2009. kroz strateško partnerstvo

Kruševac – U kruševačku Industriju mašina i komponenata „14. oktobar” stigla je dobra vest iz Agencije za privatizaciju. Država je postala većinski vlasnik ove kompanije, novog otpuštanja radnika neće biti, a privatizacija, po modelu strateškog partnerstva, počinje već u januaru 2009. godine. Nebojša Ćirić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, i Vladimir Cvetković, zamenik direktora Agencije za privatizaciju, prilikom posete ovom gigantu metalogradnje izrazili su zadovoljstvo trendom rasta proizvodnje i plasmana u 2008. u odnosu na 2007. godinu i pripremama koje su obavljene za proces privatizacije.

Oni su potvrdili da je Vlada Srbije prihvatila konverziju dugova „14. oktobra” prema poveriocima u državni kapital, na osnovu čega je država postala vlasnik 79,33 odsto kapitala tog preduzeća. Reč je o dugu od 1.084.000.000 dinara, a odluku o tome doneo je i Upravni odbor „14. oktobra” još 23. avgusta ove godine. Odluka o konvertovanju dugova će u značajnoj meri finansijski relaksirati „14. oktobar” i omogućiti izvršenje ugovorenih poslova.

– Izvesno je da je naša industrija u 2008. godini ostvarila za 15 odsto veću realizaciju i proizvodnju u odnosu na prethodnu godinu. Ugovorili smo i poslove za šest meseci 2009. Najveći deo smo ugovorili za energetske sisteme Srbije i okolnih zemalja – kaže za „Politiku” mr Zoran Radmanovac, generalni direktor „14. oktobra”.

Agencija za privatizaciju će već u januaru 2009. godine raspisati pretkvalifikacioni tender za izbor strateškog partnera, a rukovodstvo „14. oktobra” očekuje ga s optimizmom. Nekoliko uglednih evropskih kompanija se već interesovalo za ovu industriju, a posebno italijanski „Fijat Nju Holand”. Za privatizaciju po modelu kragujevačke „Zastave” se zalagao i reprezentativni samostalni sindikat ove industrije. Njihovi predstavnici su upravo dobili obećanje od predstavnika Vlade Srbije i Agencije za privatizaciju da neće biti novog otpuštanja radnika, da svih 2.000 zaposlenih mogu mirnije da čekaju privatizaciju i da zaborave neuspešni tender iz 2005. godine.

R. Stanković

[objavljeno: 27/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.