ZBOGOM RODjO Preminuo legendarni glumac Djuza Stojiljkovic

Izvor: medio.rs, 17.Jun.2015, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBOGOM RODjO Preminuo legendarni glumac Djuza Stojiljkovic

Jedan od omiljenih srpskih glumaca preminuo je u Beogradu u 86. godini života

Danas je u Beogradu u 86. godini preminuo Vlastimir Đuza Stojiljković, legenda srpskog glumišta.

Đuza je rođen 1929. godine. Završio je gimnaziju u Kruševcu, a zatim u Beogradu upisao Rudarsko-geološki fakultet. Napustio ga je već u trećem semestru i prešao na Akademiju pozorišnih umetnosti. Profesionalnu karijeru je započeo 1951. u “Beogradskom dramskom pozorištu“, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << je ostao do ’68, a zatim otišao u “Atelje 212″. U BDP se vratio 1978. i ostao tamo do 1985, kada je ponovo postao član pozorišta “Atelje 212“, u kom je igrao do penzionisanja, deset godina kasnije. Tumačio je tokom karijere više od 130 uloga.

Na filmu je debitovao 1957. u “Tuđoj zemlji” Jožea Galea. Popularnost mu je donelo čuveno ostvarenje “Ljubav i moda“, gde je otpevao evergrin “Devojko mala“. Mnogi ga, ipak, najpre pamte kao Rodoljuba Petrovića u seriji “Pozorište u kući”.  Sa Milenom Dravić je bio domaćin u šou-programu “Lift za peti sprat“. Krajem osamdesetih vodio je radio program “Zabavnik”. Đuza Stojiljković je takođe pozajmljivao glasove junacima brojnih crtanih filmova.

Godine 1983. dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda, a 2001. Dobričin prsten.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.