Izvor: Glas javnosti, 08.Feb.2012, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vrata Srbije - Mojsinjska sveta gora" je film o lepoj Srbiji

BEOGRAD - Ovo je film o lepoj Srbiji, rekla je danas glumica Rada Đuričin na konferenciji za novinare povodom premijere dokumentarnog igranog filma "Vrata Srbije - Mojsinjska sveta gora".

Film govori o do sada zapostavljenoj temi, a to je područje između Kruševca i Stalaća, gde postoji oko sto crkava iz 14. veka, a zbog brojnosti sakralnih objekata, nazvano je mala srpska Sveta Gora.

Idejni tvorac i izvršni producent filma Dragan Čapkunović rekao je da je ideja o filmu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nastala pre 15 godina, a da je cilj da se Srbija u svetu predstavi kao zemlja sa bogatom kulturom i tradicijom. On je naveo i da se film trenutno prevodi na engleski i španski jezik.

Reditelj Marko Dabić je istakao da mu je bila velika čast da radi na ovom projektu, odnosno da se bavi temom koja do sada nije bila obrađivana. Radili smo deset dana, a postigli smo više od očekivanog i uradili značajan posao za srpsku kulturu i kinematografiju, ocenio je Dabić.

Glumac Vojin Ćetković je objasnio da su svi glumci u filmu bili volonteri. Ovo nije film koji pretenduje da konkuriše velikim istorijskim spektaklima, njegov je cilj da isprovocira da se više radi na toj temi i da se pokrene obnova objekata s tog područja, rekao je Ćetković.

Ukupan budžet filma iznosio je pola miliona dinara, od čega je 400.000 dala opština Ćićevac, a ostatak Ministarstvo kulture Srbije. Premijera filma "Vrata Srbije - Mojsinjska sveta gora" biće održana 9. februara u 18 časova u Domu sindikata. Ulaz je slobodan.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.