Voda u Kruševcu neispravna za piće

Izvor: Press, 04.Okt.2010, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda u Kruševcu neispravna za piće

Voda iz gradskog vodovoda u Kruševcu zbog velike zamućenosti i prisustva mangana, po odluci sanitarne inspekcije zabranjena je za upotrebu. Za građane je zdrava pijaća voda obezbeđena iz desetak cisterni, koje su raspoređene po skoro svim delovima grada
- Ima delova grada u kojima je voda ispravna, ali zbog preventive mi smo ceo sistem isključili, i ova situacija će potrajati još možda dan-dva. Do zamućenja vode i pojačane koncentracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << mangana došlo je zbog kvara na hlorinatoru u Fabrici vode u Majdevu, što je prouzrokovalo pogoršanje kvaliteta vode na nivou zahvata vode na jezeru Ćelije. Hlorinat, uređaj za ubrizgavanje hlora, zamenjen je u roku od nekoliko sati, ali je u tom periodu došlo do zamućenja vode zbog uticaja mangana. Talas je ublažen ispuštanjem vode iz sistema, ali kako zdrava voda iz fabrike u Majdevu do Kruševca putuje oko 15 sati, iz tehnoloških razloga došlo je do turbulencije u cevima, pa i do povećanog zamućenja - rekao je Slobodan Lazić, direktor „Vodovoda".
Iz Zavoda za javno zdravlje kontrolu vode vrše na svaki sat vremena, i po rečima dr Mihajla Petkovića prisustvo hlora nije izostalo, ali je koncentracija mangana uvećana i u proseku iznosi oko 0,07 miligrama. Prisustvo gvožđa je u normalnim količinama, a i mikrobiološka ispravnost vode sve vreme je pod kontrolom.
U kruševačkim prodavnicama zabeležena je povećana kupovina flaširane i mineralne vode, a oko cisterni sa vodom većih redova nije bilo.
Cisterne sa vodom biće upućene i u veća kruševačka sela, koja imaju problem sa vodosnabdevanjem. Prema rečima nadležnih iz „Vodovoda", kvar nije mogao biti izbegnut, jer nije pomoglo ni otvaranje brojnih ventila na sekundarnoj vodovodnoj mreži u gradu, kojima je zamućena voda ispumpavana.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.