VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU Iskusite život srednjovekovnih velmoža, dama i vladara na nekoliko dana u Kruševcu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023, 11:20

"VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU" Iskusite život srednjovekovnih velmoža, dama i vladara na nekoliko dana u Kruševcu (FOTO)

Stara srpska prestonica Kruševac, prešla je dug put od srednjevekovnog utvrđenja i glavnog grada, preko prosperitetne varoši, do modernog grada kakav je danas.

Okružen planinama i banjskim kompleksima, Kruševac posetiocima nudi priliku kako za aktivan odmor, tako i za odmor pun opuštanja i relaksacije.

Stanovnici ovog grada poznati su i pod nazivom "čarapani", koji datira iz davne 1806. godine. Tada je u završnim borbama za oslobođenje Kruševca u Prvom srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ustanku četa Kruševljana uspela da nečujno tj. „u čarapama” prodre u grad i savlada turske vojnike u samom utvrđenju.

Kada je srpski knez Lazar odabrao Kruševac za mesto odbrane srednjevekovne Srbije od turskih osvajača, na ovom prostoru postojalo je samo omanje naselje. Ubrzo je knez ojačao zidine, sazidao grad i od njega napravio svoju prestonicu.

Ostatke zidina i kula srednjevekovnog utvrđenja možete videti u arheološkom nalazištu, u Lazarevom gradu u Kruševcu. Baš iz ovog grada je 1389. godine knez Lazar poveo srpsku vojsku u boj na Kosovo kako bi odbranio svoju državu od nadolazeće turske vojske. Kosovskom boju posvećen je i spomenik na glavnom trgu u Kruševcu.

Nadaleko jedna od najpoznatijih i najzanimljivih manifestiacija koje se održavaju u Srbiji jeste festival "VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU" u Kruševcu koji se održava pre Vidovdana sa ciljem  da se sačuva sećanje na srednjovekovnu epohu i život na dvoru kneza Lazara, u vreme kada je Kruševac bio prestonica Srbije.

"Viteški megdan" obuhvata niz dešavanja koja imaju za cilj da posetiocima dočaraju srednjovekovni život unutar zidina stare srpske prestonice. Iz izuzetno bogatog programa izdvajaju se borbe vitezova, streličarski turnir, prezentacija srednjovekovnih zanatskih radionica, ali pored i toga u 

Osim "Viteškog megdana", za posetioce se, svake godine organizuje i Srednjovekovni bazar, Viteški dječiji karneval i Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.