Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kolicima ne mogu ni u ambulantu, poštu...

KRUŠEVAC - Od 56 objekata javnih ustanova i institucija osobe sa invaliditetom mogu da uđu samo u 15 objekata. Zbog nepostojanja odgovarajućih rampi oni ne mogu sami da uđu u Zubnu ambulantu, Dispanzer za žene, Fond PIO i Zdravstvenog osiguranja, Centar za socijalni rad, većinu škola, poštu.

Kako bi pomogla organizacijama osoba sa invaliditetom nevladina organizacija „Evrokontakt” je u oktobru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << organizovala istraživanje o pristupačnosti javnih institucija osobama sa invaliditetom. Od 56 objekata samo je u 15 prilagođen pristup za 1.500 invalidnih lica, koliko ih ima u Kruševcu.

- Arhitektonske barijere, to jest pristup javnim institucijama i površinama, samo su neki od problema s kojima se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom. Ustanovili smo da samo 15 objekata ima prilagođen pristup , šest objekata je otežano pristupačno dok je čak 35 objekata nepristupačno za osobe sa invaliditetom - ističe Nenad Krstić iz NVO „Evrokontakt”.

Od 19 gradskih institucija prilaz prilagođen invalidnim licima imaju samo dve, Specijalna škola i Ekonomsko-građevinska škola. Nešto bolja situacija je sa republičkim institucijama, gde je 13 pristupačno, a osam nepristupačno. - Za invalidna lica veoma je bitan pristup zgradi u kojoj se nalaze fondovi Zdravstvenog osiguranja i PIO. Prema projektu koji je rađen da bi se rekonstruisali ulaz u zgradu i obezbedila rampa potrebno je 30.000 evra, ali imamo informacije da će to biti urađeno. Takođe smo dobili obećanje od gradonačelnika da će sve ustanove i institucije podsetiti na njihovu obavezu da obezbede prilaze za invalidna lica - dodaje Krstić.

U grupu nepristupačnih objekata svrstane su sve osnovne i srednje škole, osim Ekonomske škole, Centar za socijalni rad, Gradska uprava, crkva Svetog Đorđa, Zavod za javno zdravlje, banke, Dispanzer za žene, zubna ambulanta, zdravstvene stanice u Balšićevoj ulici i Bivolju, „Elektrodistribucija”, pošta, pozorište, Kulturni centar...

- Najteže nam je što ne možemo da uđemo u zdravstvene ustanove. Kada hoću da idem kod zubara moram da zovem pomoć kako bi me uneli jer nema rampe. Žene koje su u kolicima ne mogu da idu kod ginekologa. Ne možemo sami da uđemo ni u poštu, da platimo struju - ističe Avram Milosavljević, predsednik Udruženja distrofičara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.