U Kruševcu potpisani ugovori za dualno obrazovanje 47 đaka

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2018, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kruševcu potpisani ugovori za dualno obrazovanje 47 đaka

Roditelji 47 đaka iz dve kruševačke srednje škole potpisali su ugovore o dualnom obrazovanju sa predstavnicima 16 firmi u kojima će učenici tokom školovanja obavljati praksu.

Reč je, kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, o dualnom sistemu školovanja 24 đaka druge godine Prve tehničke škole, obrazovnog profila mehaničar motornih vozila i 23 učenike druge godine Politehničke škole "Milutin Milanković", koji uče za modnog krojača.

Načelnik Školske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uprave Kruševca Zoran Asković podsetio je da se nadležni u Kruševcu dualnim obrazovanjem bave od pre dve godine, nakon Odluke Ministarstva prosvete i Privredne komore Srbije da se krene u tom pravcu.

"Pravo dualno obrazovanje počeće da se primenjuje naredne školske godine, do kada bi trebalo da budu doneti Zakon i podzakonska akta, a ovo su koraci u tom smeru. Mi smo pre dve godine potpisali prve ovakve ugovore u Rasinskom okrugu", kazao je Asković.

Predsednik Regionalne privredne komore, Predrag Vukićević, rekao je da je to način da se reši problem nedostatka obučenih kadrova, koji muči privrednike.

"Poslednji je trenutak da se počne sa ovakvim školovanjem kadrova jer je privreda ostala bez njih, a privrednici su se tokom prethodne decenije snalazili na razne načine", napomenuo je suvlasnik konfekcije "Bramy" Slavoljub Miljković.

U toj konfekciji praksu će dva puta nedeljno tokom ove školske godine obavljati četvoro učenika obrazovnog profila modni krojač, a Miljković je kazao da je firma spremna da, nakon školovanja, uposli za stalno sve polaznike ove i narednih generacija, koji pokažu znanje i zainteresovanost.

Učenica Marija Kelebuda je smer za modnog krojača upisala zato što voli modu, očekuje da će joj dualno obrazovanje pomoći da nakon završene škole lakše nađe posao, a u budućnosti bi želela bi otvori sopstvenu firmu.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.