Izvor: JUGpress.com, 08.Avg.2023, 09:11

U Kruševcu održan seminar za službena lica u fudbalu

VLASOTINCE

Vredno i preduzimljivo rukovodstvo FSRIS na čelu sa izuzetno agilnim potpredsednikom Vladanom Gašićem uspešno je organizovalo u Kruševcu obavezni dvodnevni Seminar za službena lica pred početak nove prvenstvene sezone na srpskoligaškom „Istoku“. Fudbalska lopta prvog narednog vikenda, u subotu i nedelju, sudijskim zviždukom zakotrljaće se sa centra i time označiti početak prvenstvene sezone 2023./2024. godine. Svih prethodnih godina srpskoligaška prvenstva bila >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su pod ingerencijom FS Srbije, dok od ove sezone to prelazi u nadležnosti samih regiona, što znači da će puno posla biti za rukovodstvo FSRIS kada je u pitanju borba za bodove na srpskoligaškom „Istoku”.

Pozdravljjući sve prisutne na ovogodišnjem seminaru, Vladimir Nedeljković, predsednik SSOS FSRIS rekao je da su delioci fudbalske pravde veoma važan segment fudbalskog nadmetanja i da im je obaveza da striktno poštuju Pravila fudbalske igre, kao i sve postulate sportske korektnosti i fudbalskog fer pleja.

Sam seminar ovakvog tipa je održan u gotovo fenomenalnim uslovima, a to su uslovi na samom stadionu gde je proveravana fizička spremnost sudija, kao i izuzetno dobri uslovi u samom hotelu gde smo sprovodili jedan deo rada seminara sa sudijama i delegatima. Posebnu zahvalnost dugujemo našem potpredsedniku saveza Vladanu Gašiću, čiji je učinak nemerljivo veliki u samoj organizaciji seminara za službena lica Srpske lige „Istok”. Zahvalni smo i Dejanu Filipoviću, predsedniku Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, koji nas je udostojio svojim dolaskom na naš seminar, direktno iz Banjaluke gde je bio posmatrač na jednoj utakmici evropskog formata, a seminaru prisustvuje i Robert Kiš Čepegi, predsednik struke KUS-a Srbije. Moram da istaknem veliki doprinos prvih ljudi FSRIS, predsednika Zorana Ignjatovića i njegovog potpredsednika Vladana Gašića što su iznosi taksi za službena lica dramatično uvećani od ove sezone. Trojica sudija sa našeg regiona, Milan Mitić (TSC – Partizan), Aleksandar Živković (Crvena Zvezda – Vojvodina) i Miloš Milanović (Vojvodina – Partizan) u uvodnim utakmicama prvenstva u Super ligi Srbije bili su delioci fudbalske pravde na ovim veoma važnim susretima, što je najbolji dokaz viskog kvaliteta sudijskog kadra naše sudijske organizacije sa regiona FSRIS. Da kažem i to da je na Evropskom prvenstvu sudila Jelena Cvetković, a Ana Minić zaslužuje sve čestitke za uspešan rad na seminaru za žene na nacionalnom stepenu, a ona je uz to i član sudijske komisije za pitanja ženskog suđenja. Želim još da se zahvalim svom timu, a tu mislim na Dragana Radovića, koji je svoj posao radio besplatno, vodio kampove i priprema stručnih radova. U ovu grupu iskrenih saradnika pripada i Igor Kocić, potpredsednik naše sudijske organizacije, koji je sada zavredeo operativno zaduženje komesara za suđenje u Srpskoj ligi „Istok”. Zahvalan sam i Slaviši Jakovljeviću, koji predano radi na povezivanju rada svih tela sudijske i fudbalske organizacije. Posebno se obraćam kolegama instruktorima. Liste su uvećane i očekujem od vas da opisujete činjenično stanje sa terena, da nam date pravu informaciju i da učestvujete kao edukatori sudijama u svakom pojedinačnom smislu gde ste bili delegirani. Zato hajmo da sa fudbalskog istoka stvorimo nekog novog Mitića, ajmo da zajednički napravimo listu, i to onu najkvalitetniju, a za tako nešto imamo zdušnu podršku podršku predsednika Sudijske komisije, ovde prisutnog Dejana Filipovića. Ove godine prošla su dva momka iz Kruševca, čuo sam da su po ocenama bili izvanredni na seminaru i to kao debitanti i to me čini posebno zadovoljnim. Želim da pedagoški pristup instruktora posmatrača bude na najvišem nivou prema deliocima fudbalske pravde, ali da sve to bude u interesu fudbalskog sporta, pradvedno i pravično – poručio je predsednik Vladimir Nedeljković, prvi čelnik sudijske organizacije FSRIS.

U susretu dva protivnika na zelenom fudbalskom pravougaoniku vrlo često ima puno vatre, a naravno i onih koji su (ne)zadovoljni ostvarenim rezultatom na kraju utakmice. I onda po nepisanom pravilu krivci budu delioci fudbalske pravde. Da sve bude kako treba, i da pobednik bude ona ekipa koja je stvarno bolja, svom snagom svog autoriteta sa svojim najbližim saradnicima bori se Dejan Filipović, sa prefiksom predsednika Sudijske komisije FS Srbije.

Ključna reč u sudijskom udruženju je tim, jer timski rad je prioritet svih prioriteta. Na čelu sam sudijske piramide i tu se uglavnom svi po nekim pitanjima slažemo, a često i ne slažemo, a u tom timu svi radimo u korist i za boljitak fudbala u celini. Želim da se ovom prilikom zahvalim na gotovo fantastičnom dvogodišnjem radu Goranu Jankoviću Packetu, a tu su još Koja i Gagić, koji su sjajno radili u jednom turbulentnom vremenu. Meni je posebno drago da su vam poboljšani uslovi, jer ste vi to davno zaslužili. Mi to kao sudijska komisija nismo uspeli i svaka čast sudijskoj organizaciji regiona istočne Srbije i Fudbalskom savezu na podršci koja vam je data. Ja sa ponosom potenciram da je moja mama rođena u Medveđi i da je 25 posto moje krvi iz ovog regiona i znam gde se sudi i kako se sudi i znam mentalitet ljudi. Ali, da se ne bih bavio nekom demagogijom, podsećam da su prošle godine igrana tri derbija i finale nacionalnog kupa, a u tri navrata su sudile sudije sa istoka. I tu prestaje svaka priča o tome statusu ovog regiona, i to nisu sudili što smo se mi dogovarali kako bi smo gurali sudije sa regiona istoka već što su to Mitić i Živković svojim kvalitetom i zaslužili. I zato što je Miloš Milanović otišao na finalni turnir uz podršku sudijske komisije, jer je to zaslužio. Momci koji su poslednje dve godine selektirani na istok svi su apsolutno i ova dva poslednja momka iznad očekivanja. Mišljenja sam da je to pre svega zasluga vas koji radite sa njima, znači celog tog tima. U prvoj godini našeg mandata imali smo 46 takozvanih važnih grešaka, a poslednje prošle godine 29, što je je ogroman napredak, jer izuzetno je važan podatak da smo imali 17 grešaka manje u odnosu na predhodan period. Mi ne umemo da izrežiramo da svih 16 klubova budu zadovoljni, već se trudimo da svih 16 klubova budu pomalo nezadovoljni. Ali samo po malo nezadovoljni, što znači da je posao obavljen dobro. Na kraju hoću da vam poželim uspešnu celu sezonu, jer vi za tako nešto imate potencijala da taj posao obavite na pravi način, jer istok u ovim vremenima ima sjajan sudijski potencijal – rekao je predsednik Sudijske organizacije FS Srbije, Dejan Filipović.

Veoma uspešno Ana Minić je govorila o promenama PFI objašnjavajući prisutnima to na orginalan i pravi način, samo kako to ona zna i ume, baš kao i Igor Kocić koji je bio zadužen za rezultate fizičke provere sudija, a svoj puni udeo uspešnom radu seminara dao je i Dejan Najdić. Komesar za takmičenje mladih kategorija Vitomir Mirković upozorio je učesnike seminara o obaveznom i punom poštovanju Propozicija takmičenja za sve uzraste mladih kategorija.

Na kraju seminara prisutnima se obratio i potpredsednik FSRIS Vladan Gašić koji mnogo učinio da ovaj dvodenevni seminar službenih lica protekne u gotovo idelanim uslovima, a ujedno je poželeo i uspešnu fudbalsku sezonu svim učesnicima u prvenstvu na srpskoligaškom „Istoku”

Upućujem sve čestitke svima onima koji su uspešno položili ovaj seminar, a koji se po prvi put organizuje u Kruševcu. Ujedno vas molim da prijavite eventualne pritiske ako ih bude bilo od koje strane. Mi želimo da Srpska liga „Istok“ bude naše pravo ogledalo istinske vrednosti našeg saveza, jer Srpska liga je naš najveći stepen takmičenja. Mi nismo kao oni predhodni, i ne želimo revanšizam i da se svetimo za ono što se dešavalo u predhodnim vremenima. Svi ste nam isti, svi ste nam bitni, želimo da damo šansu i maksimalnu podršku svima onima koji je zasluže – istakao je potpredsednik FSRIS, Vladan Gašić uz podsećanje da su takse za službena lica povećane i konstataciju da je broj delegata na listi previsok i da se lista delegata u narednom periodu treba skratiti.

Inače provera fizičke spremnosti sudija obavljena je na stadionu SC „Jedinstvo 1936“ i izuzetno lepom hotelu „Dabi” u Kruševcu, gde su organizovana predavanja i polaganje testova. U rukovodstvu seminara bili su: Vladimir Nedeljković, predsednik SSOS FSRIS i njegov potpredsednik Igor Kocić iz Vlasotinca, koji je ujedno i komesar za suđenje u Srpskoj ligi „Istok”. Pun udeo dobroj organizaciji seminara dao je Slaviša Jakovljević, sekretar organizacije FSRIS, koji je svakog trenutka bio spreman da pruži sve neophodne podatke koji su u vezi sa seminarom. Seminaru je prisustvovao i Dragan Radović, predsednik KUS-a, kao i Ana Minić koja je bila je predavač kao član KUS-a FSRIS.

POVEĆANE TAKSE ZA SLUŽBENA LICA

U poprilično dužem vremenskom periodu takse za službena lica bila su u stanju mirovanja, a od jesenje sezone ona su znatno uvećana i izgledaju ovako u dinarima:

Glavni sudija 8.000Pomoćne sudije 6.400Četvrti sudija 4.000Delegat 8.000Posmatrač suđenja 5.000Naknada za putne troškove 25 dinara po kilometruTakse savezu za suđenje od 20% sada uplaćuju direktno klubovi

USPEŠNE SUDIJE I DELEGATI

Bez malo da je stoprocentan učinak uspešnosti svih službenih lica ovogodišnjeg dvodnevnog seminara u Kruševcu, informisao nas je pedantni i ažurni sekretar Slaviša Jakovljević.

Teorijski ispit položilo je svih 29 prijavljenih sudija, dok dvojica nisu prošla na proveri fizičkih normi. Pomoćne sudije, njih 30, pokazali su se uspešnim na proveri teorijskog znanja i na fizičkim normama. Od 27 posmatrača na listi, seminaru je pristupilo 25 i svi oni su bili uspešni, baš kao i delegati sportski radnici, kojih je na listi 31, a došlo ih je dvojica manje. Za zvanje sudija Prve kategorije položili su Jovan Gajić, Ilija Radisavljević, Nikola Ilić i Ivana Čolaković. (kraj) VS/LJSI ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.