Telima zaustavili bagere

Izvor: Politika, 24.Avg.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telima zaustavili bagere

Štiteći park i dečije igralište, žitelji kragujevačkog naselja Centralna radionica blokirali pokušaj početka gradnje megamarketa firme „Dis komerc” iz Krnjeva

Kragujevac – Oko dvesta žitelja naselja Centralna radionica juče je preprečilo put bagerima kruševačke „Tehnogradnje" i tako ponovo blokiralo radove na izgradnji megamarketa firme „Dis komerc" iz Krnjeva. Stanari ovog kragujevačkog naselja proteste su započeli još prošlog petka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za kada je bio zakazan početak radova. Od tada redovno dežuraju na gradilištu i navode da će park i dečije igralište, ako bude trebalo, braniti i svojim telima. Oni ističu da su ogorčeni zbog odluke gradske vlasti da zelenu površinu pretvori u gradilište novog megamarketa. Podsetimo, po odluci gradske uprave, parcela nešto veća od hektara data je u zakup na 99 godina firmi „Dis komerc", koja bi po slovu ugovora tu izgradila megamarket površine oko 4.000 kvadratnih metara.

– Ovde postoje temelji za školu, koja je nama mnogo potrebnija. A ako već neće da nam naprave školu, neka nam barem ostave park i dečije igralište. Za samo 48 sati mi smo prikupili više od 2.000 potpisa stanara koji su protiv izgradnje megamarketa, a gradska vlast, koja se do juče pozivala na mišljenje Mesne zajednice, sada se ponaša kao da mi ne postojimo – kaže Ivan Majdak, žitelj naselja Centralna radionica.

Predsednik MZ Živorad Stanojlović tvrdi da su stanari ovog naselja obavešteni o početku radova, kao i da je gradska uprava upoznata sa stavom žitelja koji se protive izgradnji megamarketa. On, međutim, napominje da Savet Mesne zajednice nije u mogućnosti da se meša i da utiče na odluke gradske vlasti.

– Gradska uprava nam je dostavila rešenje kojim se nalaže početak radova i mi tu ne možemo ništa da učinimo – tvrdi Stanojlović.

– Ako smo protiv, onda gradonačelnik Verko i njegovi ljudi moraju da nas uvaže. Do juče su nas obilazili tražeći da glasamo za njih, a sada, kada nama nešto treba, njih nigde nema. Ponašaju se tako bahato da je to neverovatno. I oni i investitori. Šta će nam još jedna prodavnica. Nek nam naprave školu, da deca ne moraju da idu daleko. Ako im se nešto prodaje, nek prodaju svoju dedovinu u Malim Pčelicama, a ne naš park – kaže za naš list Milica Babić, žiteljka ovog dela Kragujevca.

-----------------------------------------------------------

Neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi

Prema rečima Nebojše Vasiljevića, člana Gradskog veća za investicije, zemljište ustupljeno „Dis komercu" ni sada nije upisano u katastar, iako je, kako je naveo na nedavnoj konferenciji za novinare, grad postao vlasnik ove parcele još 1978, kada je izvršena „trampa" sa tadašnjom JNA. U Službi za katastar nepokretnosti, međutim, napominju da je pre potpisivanja ugovora sa investitorom trebalo raščistiti sve imovinsko-pravne odnose.

Brane Kartalović

[objavljeno: 25/08/2009]
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.