Svetski dan klimatskih promena

Izvor: RTS, 04.Nov.2015, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan klimatskih promena

Povodom Svetskog dana klimatskih promena svakog 4. novembra širom planete Zemlje organizuju se razne aktivnosti i kampanje sa ciljem da se stanovništvo informiše i upozori na eventualne negativne posledice koje one mogu izazvati.
Tim povodom Grad Kruševac je  za osnovce organizovao literarni i likovni konkurs, podelu besplatnih sadnica i izlet do planine Jastrebac gde im je organiozovan čas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u prirodi.

Velike polave, požari, erozije zemljišta, oluje, tropske vrućine - posledice su klimatskih promena. Povećane koncentracije gasova u atmosferi sa efektom staklene bašte uzrok su klimatskih promena- koje oseća čitava planeta.
"Od 1850. godine temperature se svake godine povećavaju i do 2100. godine nam preti da sa planete Zemlje nestanu mnoge biljne i životinjske vrste, a time će direktno biti ugroženi i ljudi", kaže Dragana Milićević.
Sa ciljem da se kod najmlađih probudi ekološka svest za grupu kruševačkih osnovaca na Jastrepcu je upriličen ogledni čas. Tokom šetnje rezervatom prirode "Prokop", koje od 1958. uživa prvi stepen zaštite, uz brojne biljne đaci su nenadano susreli i neke manje poznate životinjske vrste.
"Mangilice sam do sada videla samo u dokumentarnim emisijama. Znam da je njihovo meso hranljivije nego kod domaćih svinja. Ali ove ovde su, kažu, ukrštene sa divljim svinjama pa su baš neobične. Sve mi je zanimljivo i dosta toga novog smo naučili", kaže Iva Agatonović učenica 7. razreda OŠ "Dositej Obradović".
"Ovo mi je bila prilika da pobegnem iz gradske sredine i sve te prljavštine koja se u gradu
nalazi. Ovaj jesenji pejzaž je divan i zaista mi je drago da je moj prvi dolazak na Jastrabac upravo sada", kaže Stefan Šikarević OŠ "Dragomir Marković".
Lepoti zaštićenog područja "Prokop" koje se prostire na blizu šest hektara, konkurencija nisu bila ni gorostasna stabla južnoameričke sekvoje koja krase dvorište planinskog doma Šumskog gazdinstva "Rasina".
"Najveći utisak na mene ostavio je rezervat, najveći rezervat breza na Balkanu", kaže Katarina Šošević OŠ "Dragomir Marković".
"Stvarno se uči bolje ovako. Direktno vidimo primere iz knjige, lakše se shvata", kaže Anja Milovanović OŠ "Dragomir Marković".
"Upravo to je ono što našem školstvu nedostaje. Više konkretnog i praktičnog rada naročito za biologiju i prirodne predmete i smatram da je jedna ovakva akcija više nego korisna", kaže Vesna Živković, profesor biologije OŠ "Dositej Obradović" Kruševac.
U sklopu posete Jastrepcu đaci su videli i uzgajalište koje se prostire na 400 hektara ograđene površine i u kojem živi pedesetak divljih svinja i isto toliko jelenske divljači. Čas u prirodi na klimatske promene nije uticao, ali koliko god da jeste na ekološku svest dece, zadatak je ispunjen.
rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.