Sva vlast u rukama gradonačelnika

Izvor: Glas javnosti, 11.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sva vlast u rukama gradonačelnika

KRUŠEVAC - Gradsko veće, na čelu sa predsedavajućim, gradonačelnikom Draganom Azdejkovićem, juče je razmatralo Nacrt novog statuta Gradske skupštine. Zakonom o lokalnoj samoupravi je utvrđeno da sva naselja, koja su dobili status grada, kao što je i Kruševac, usklade svoje statute sa odredbama zakona. U Kruševcu su se opredelili da ne rade izmene, već da usvoje novi statut. Tako se na prvoj sednici posle konstituisanja nove vlasti, pred devetoricom članova Gradskog veća >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << našao predlog teksta koji je pripremio Odsek za skupštinske poslove, a koji se odnosi i na pitanja koja uređuje Gradska uprava. Akte su do sada uređivali i donosili Skupština i predsednik opštine, a od sada Gradsko veće.

Novi statut, kao osnovni i najviši pravni akt Gradske skupštine može i ne mora navoditi sva naseljena mesta koja čine teritoriju grada, jer su ona utvrđena Zakonom o teritorijalnog organizaciji Skupštine Srbije. U Kruševcu su mišljenja da novi statut Gradske skupštine mora biti kompletan. U odeljku o poslovima grada gotovo ništa nije menjano, sve odredbe su preuzete iz Zakona o poslovima grada, odnosno da sve odredbe koje se odnose na opštinu važe i za grad. Izuzetak je broj nadležnosti, koji se utvrđuje Statutom grada, a to je broj do pet pomoćnika gradonačelnika. Takođe, grad formira i komunalnu policiju, što je novo za Kruševac, a poslovi i nadležnosti te policije moraju biti u skladu sa zakonom.

Predlagač teksta u odeljku o radu organa nije mogao dalje ići od onoga što je zakonom predviđeno, ali su istaknute neke nadležnosti Skupštine grada, Gradskog veća i gradonačelnika, koje proističu iz drugih zakona. Tako, po prvi put grad Kruševac upravlja svojom imovinom, odnosno njome će upravljati Skupština grada kao najviši organ, što će biti uređeno posebnim zakonom. Skupština odlučuje i o pribavljanju opreme veće vrednosti i prevoznih sredstava za potrebe grada. Skupština odlučuje o udruživanju sa drugim gradovima i uspostavljanju saradnje.

GRAD UPRAVLJA IMOVINOM

Grad će koristiti sredstva u državnoj svojini u skladu sa zakonom o sredstvima u svojini Republike. Gradska skupština će odlučivati o pribavljanju i otuđenju imovine grada, ali i odlučivati o davanju u zakup sredstava u državnoj svojini koja koristi grad, o čemu ugovor zaključuje gradonačelnik ili drugo lice koje on odredi.

Poslovi gradonačelnika su utvrđeni zakonom. On predlaže način rešavanja pitanja o kojima odlučuje Gradska skupština, naredbodavac je za izvršenje budžeta, usmerava i usklađuje rad organa Gradske uprave i vrši druge poslove utvrđene statutom i drugim aktima. Predlagač je u tekstu Nacrta statuta dodao da gradonačelnik postavlja i razrešava pomoćnike gradonačelnika, utvrđuje poslove Gradske uprave.

Po prvi put se donosi odredba da se poslovi Gradske uprave mogu obavljati i u mesnim zajednicama. Gradonačelnik uređuje uslov i način korišćenja prevoznih sredstava i o njihovom otuđenju. Gradsko veće, pored poslova utvrđenih zakonom, utvrđuje i kriterijume i merila o visini zarada zaposlenih u Gradskoj upravi i drugim službama i o ostvarivanju drugih prava i obaveza, ukoliko nisu regulisana zakonom ili kolektivnim ugovorom. Tako, Gradsko veće obavlja nadzor nad radom Gradske uprave, što je do sada radio predsednik opštine. Prema Nacrtu statuta Gradske skupštine, o visini zarada pomoćnika gradonačelnika odlučuje Gradsko veće.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.