Šutanovac: Vraćen je ugled našoj vojsci

Izvor: Blic, Fonet, 22.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Vraćen je ugled našoj vojsci

Godina pred nama biće znatno teža od godine koja je za nama, ali to nikako ne sme biti izgovor da stanu reforme, da dozvolimo da se sistem ponovo uruši, rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac na zakletvi vojnika martovske klase u kruševačkoj kasarni „Car Lazar".

Prema njegovim rečima, svi se slažu da Srbija treba da bude savremena, moderna, demokratski i ekonomski razvijena država sa jakim institucijama i ekonomskim prosperitetom, zemlja u kojoj se poštuju ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prava.

„Da bi Srbija bila takva, mora da ima i vojsku koja je savremena i moderna, koja može da odgovori svim izazovima u 21. veku, i koja je garancija stabilnosti kako u zemlji, tako i u regionu", kazao je ministar.

Prošla godina je, po rečima Šutanovca, bezbednosno bila veoma izazovna, godina harmonizacije i razvoja sistema odbrane, a u svim sektorima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije napravljen je vidan napredak, od poboljšanja socijalnog položaja, rešavanja stambenih pitanja, do nabavke novih vojnih sredstava. Šutanovac je kazao i da je vraćanje poverenja u vojničku profesiju i celokupan sistem odbrane bio jedan od najvećih problema.

„Danas možemo da kažemo da rekordan odziv martovske klase, višestruko veći broj kandidata za upis u vojne gimnazije i Vojnu akademiju potvrđuju da smo uspeli da vratimo ugled vojsci, što je veoma bitno za celokupan sistem odbrane", kazao je on.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, obraćajući se vojnicima martovske klase, kazao je da je sve veći broj mladih koji se odlučuju da vojni rok služe u jedinicama Vojske Srbije. Prema njegovim rečima, to govori da se promene sprovode u dobrom smeru.

„U skladu s mogućnostima i prioritetima postavljenim od nadležnih državnih organa, postupno ćemo povećavati broj profesionalnih vojnika, a konkurs za prijem u jedinice Vojske Srbije otvoren je do popune", rekao je Miletić.

U kruševačkoj kasarni „Car Lazar" zakletvu je danas položilo 650 vojnika martovske klase. Zakletvu su juče položili i mladi vojnici u Pančevu, Leskovcu, Somboru, Zaječaru, Valjevu i Jakovu.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.