Smiruje se epidemiološka situacija u Srbiji

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2020, 16:39

Smiruje se epidemiološka situacija u Srbiji

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji smiruje, ali da preventivne mere i dalje moraju da se poštuju.
Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare u Palati Srbija navela da su se u mnogim gradovima stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije, da u Kruševcu i Šapcu, na primer, nema novoobolelih, ali da su u pojedinim gradovima zabeležena manja iskakanja, kao u Odžacima gde je bilo šest pozitivnih od 46 testiranih, što je najveći stepen pozitivnosti u jednom gradu. Vidimo stabilizaciju epidemiološke situacije sa trendom pada novozaraženih za koju se nadamo da će se održati u narednom periodu, ali moramo da poštujemo preventivne mere jer su one dale efekta i doprinele tome, istakla je Kisić Tepavčević, komentarišući najnovije podatke vezano za COVID-19. Epidemiolog Predrag Kon je istakao da se epidemiološka situacija u Beogradu nedvosmisleno i ubrzano smiruje i da ima opština gde nema nijednog sumnjivog na koronavirus. Vidimo da mere definitivno daju rezultate, rekao je Kon i napomenuo da ne čudi to što je danas nešto veći broj novozaraženih u odnosu na prethodna dva dana, jer se subotom i nedeljom uočava manji broj ljudi koji se prijavljuju na pregled i koji dobiju dijagnozu sumnje na koronavirus i idu da se testiraju. U subotu ih je bilo 217, u nedelju 227, a u ponedeljak 398, objasnio je on. Kon je ukazao na to da u zemljama u kojima ima turizma, gde ima ulaska ljudi, pa i unosa infekcije, ponovo dolazi do intenziviranja virusa. To će se sve menjati, zavisi od našeg ponašanja i kontakata. Najvažnije je poštovati sve mere, rekao je Kon i dodao da građani Srbije koji se vraćaju u zemlju nemaju nijednu dodatnu obavezu, kao i da će se mere donositi u skladu sa epidemiološkom situacijom. Na današnjoj konferenciji za novinare ponovljeno je i da će se u školama moći koristiti sve maske. Kisić Tepavčević je istakla da je svaka maska - bilo da je hirurška, epidemiološka ili pamučna, prihvatljiva za učenike tokom boravka u školi. Ona je objasnila da će nastava biti organizovana tako da će prilikom slušanja na časovima biti obezbeđena fizička distanca, tako da na toj razdaljini, i bez maske neće biti moguće prenošenje virusa. Maska, kako je objasnila, ne predstavlja samo mehaničku prepreku za viruse iz vazduha, već i zaštitu od dodirivanja nosa, usta i brade, jer osim kapljičnim putem, virus može da se prenese i na taj način. Sve maske dolaze u obzir, naglasila je Kisić Tepavčević, dodajući da su platnene svakako najekonomičnije jer mogu da se peru i peglaju, ali i da moraju redovno da se održavaju.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krizni štab Vlade Srbije: Sve maske dobre u školi, distanca medju djacima neophonda

Izvor: Beta, 19.Avg.2020

Prilikom boravka djaka u školama u Srbiji biće prihvatljive bilo koje maske - hirurške, epidemiološle ili platnene.To je danas izjavila Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut"."Deca u školama borave svakodnevno i nejekonomičnije...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.