Smetovi zatrpali put do Kopaonika, vanredno u Novoj Varoši

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smetovi zatrpali put do Kopaonika, vanredno u Novoj Varoši

Zbog jakog vetra i snežnih smetova, put do Kopaonika iz pravca Brusa preko Jarma i danas je neprohodan.

"Velike probleme stvara jak vetar, tako da sve što očistimo, za desetak minuta je ponovo zavejano", rekao je Dragan Savić, dežurni na kontrolnom punktu Srebrnac.

On je precizirao da su na Jarmu angažovane četiri ekipe putara, ali da je zbog izuzetno snažnog vetra gotovo nemoguće čistiti, tako da se očekuje smirivanje situacije. Prema njegovim rečima, ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << deonica koju održavaju kruševački putari, od sinoć je zatvorena za saobraćaj sa obe strane.

"Na obe strane puta postavljene su i prepreke, kako niko od vozača ne bi slučajno ušao u deonicu puta od Jarma do Srebrnca", rekao je Savić.

On je naveo i da je pre zatvaranja za saobraćaj te deonice utvrđeno da od Jarma do Srebrnca nema zaostalih vozila, a da je samo jedan automobil ostavljen na parkingu.

Na Kopaoniku trenutno pada slab sneg, a duva jak vetar severoistočnog smera, brzine do 17 metara u sekundi. Dežurni u meteorološkoj stanici na toj planini Slobodan Pribojac rekao je da debljina snežnog pokrivača trenutno iznosi 128 centimetara. Prema njegovim rečima, na Kopaoniku je veoma hladno, sa izmerenom temperaturom od minus sedam stepena Celzijusovih.

Auto-moto savez Srbije savetuje danas vozačima da bez preke potrebe ne kreću na put ka Kopaoniku, zbog pojačanog vetra i vejavice mogući su kraći prekidi, a upotreba lanaca je obavezna. Na put od Brusa ka Brzeću došlo je do stvaranja snežnih lavina, pa su ekipe dežurnih službi na terenu, a saobraćaj trenutno obustavljen za sve kategorije vozila. Mogući su povremeni zastoji i na putu preko Jošaničke Banje i Rudnice, gde je saobraćaj otežan, a dodatno čišćenje otežava sneg koji neprestalno pada.

Kamionima sa prikolicom i šleperima na snazi je zabrana kretanja preko Zlatibora, Kadinjače, Mokre gore, Podbukova, na prilazima Kopaoniku, Tari i Goču.

Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta. Prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 77 saobraćajnih nezgoda u kojima su 42 osobe povređene.

Vanredno u Novoj Varoši

Zbog snega koji je zavejao brojna sela novovaroške opštine, na toj teritoriji je proglašena vanredna situacija, potvrdio je direktor tamošnje Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić.

On je precizirao da je najteža situacija u selima Bukovik, Jasenovo, Bela Reka, Ljepojevići i Miščevići.

"Ova sela su zbog snega koji je celu noć padao jutros bila potpuno zavejana. Visina snežnih nanosa kretala se preko jednog metra, te smo zbog toga i proglasili vanrednu situaciju", kazao je Šaponjić Tanjugu i izrazio očekivanje da ona neće trajati dugo. Uredno je snabdevanje vodom i toplotonom energijom, a u selu Bela Reka oko 100 domaćinstava je bez električne energije.

Zbog nastale situacije, seoske škole sutra neće raditi, dok će gradske najverovatnije održavati nastavu.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.