Septembarski  monetarni udar

Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Septembarski monetarni udar

KRUŠEVAC - U osnovne škole Rasinskog okruga 1. septembra krenuće 2.406 đaka prvaka. U Kruševcu ih je 306, što je otprilike na prošlogodišnjem nivou, ali je zbog razlike u broju odeljenja prvog i četvrtog razreda 11 profesora razredne nastave ostalo bez časova.

- Školska uprava u saradnji sa direktorima škola ovaj problem je nastojala da reši tako da se ovi učitelji ili rasporede na druga radna mesta u školi ili upute u druge osnovne škole. Nijedan učitelj, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << profesor razredne nastave, zaposlen na neodređeno vreme nije ostao bez posla - rekla je Mirjana Zlatanović, načelnica školske uprave.

Sa nepunim radnim vremenom bila su 203 profesora, ali su preraspodelom časova pun fond u novoj školskoj godini dobila 64, dok će ostatak časova biti popunjen putem konkursa.

FIRENCA I ZLATIBOR

Ali, ni to nije sve. Garderoba je poseban problem, a tek džeparac za užinu... Ekskurzije su posebna priča. Sa početkom nove školske godine Kruševačka gimnazija je već raspisala „javni poziv za prikupljanje ponuda za izvođenje ekskurzija“. Tako će prvi razred ići na Zlatibor i u Užice, drugi u Novi Sad i Suboticu, treći na Paraliju i u Atinu, a četvrti u Firencu, Pizu i Trst. Ne zna se, pak, koliko će ove ekskurzije udariti po džepu roditelje đaka.

- Među nezaposlenima koji traže posao u prosveti, najviše je profesora razredne nastave i učitelja, zatim profesora geografije i fizičkog vaspitanja, ali, nažalost, potražnja za ovim radnim mestima je veoma mala, da ne kažem i nikakva za narednu školsku godinu - objašnjava Zlatanovićeva. Ona je potvrdila da je završen i upis predškolaca, kojih je u Kruševcu ove godine za 170 više u odnosu na prošlu, dok su u prvi razred srednje škole upisana 1.603 učenika.

Što se knjiga tiče, prvaci su se snabdeli, dok će se većina srednjoškolaca

„kompletirati“ tek krajem septembra. I jedne i druge nije mimoišlo poskupljenje udžbenika za oko 20 odsto, pa će, uz potreban školski pribor i jesenju garderobu, roditelji ove godine pretrpeti pravi monetarni udar. Prosečna cena udžbenika za srednju školu je od 400 do 600 dinara, a određeni stručni udžbenici su i do 1.120 dinara. Najskuplje su knjige za sedmake, koje koštaju oko 7.500 dinara. U kineskim radnjama, posebno u Robnoj kući „Trajal“ školski pribor je daleko jeftiniji nego u knjižarama i megamarketima.

- Jeste da kod Kineza tempere koštaju samo 60 dinara, ali se bojim, a pričalo se više puta o tome da su toksične. U knjižarama, pak, svaka stvar ima deklaraciju, pa neka platim i više - kaže majka jednog petaka, koja je sa podužim spiskom krenula u nabavku školskog pribora.

Roditelji osnovaca nemaju briga oko knjiga pošto su, uglavnom, za njih udžbenike naručili, platili i dobili još krajem prethodne školske godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.