Selo sa jednim stanovnikom

Izvor: RTS, 25.Jan.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo sa jednim stanovnikom

U selu Stevanac kod Kruševca živi samo jedan čovek, a uprkos tome, još uvek postoji železnička stanica u koju vozovi uredno staju. Okućnice i njive koje su meštani napustili prodaju se vikendašima koji veruju u potencijal ovog područja za verski, lovni i ribolovački turizam.

Urušene moravske kuće i zapušteni bunari svedoče o nekadašnjem životu u selu Stevancu kraj Kruševca. Ovo selo danas ima samo jednog stanovnika.

Na početku sela tabla sa dobrodošlicom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Preko puta nje napuštena okućnica i tako redom. Tišinu remete, žubor Južne Morave, po koje vozilo što projuri drumom ka Đunisu i vozovi koji prolaze Stalaćkom klisurom. Iako opusteo Stevanac na drugoj obali Južne Morave još uvek ima železničku stanicu na kojoj staju lokalni vozovi.

Osamdesetogodišnji Dragomir Živanović iz Stalaća je kao dete u Mojsinjske planine, vodio stoku na ispašu. Pamti, kaže, da se tada Stevanac prosto naslanjao na Stalać.

"Znam da sam čitao zadnji broj kuće Toše Petrovića iz Stevanca 273. Toliko domaćinstava je bilo.To se sada urušilo i vidim da se i dalje urušava", priča Živanović.

Okućnice, njive i zemlju u Probalju koje su napustili starosedeoci kupuju vikendaši. Privlače ih prirodne lepote, a veruju i u potencijale ovog područja za verski turizam, lov i ribolov.

Predsednik Skupštine Opštine Ćićevac Dragan Čapkunović kaže da se nekada zemlja ovde kupovala za 30 evra po aru, a sada bez 300 do 500 evra ne može ništa da se kupi.

"Uglavnom ljudi žure da, pre nego što se ovo područje stavi pod zaštitu prirode, izgrade vikendice, jer će kasnije to biti komplikovanije", kaže Čapkunović.

Ono što je Stevanac zadržao iz srednjeg veka su dve crkve. Jedna od njih posvećena Svetom Jovanu je obnovljena. Ona je samo jedna od više desetina svetinja u okolini, koje su sve češće odredište turista.

U srednjem veku Stalaćka klisura bila je jedno od strateških mesta za odbranu Srbije. Obale Južne Morave naseljavali su monasi Sinaiti koji su ovde podizali svetinje uz koje su nicale i naseobine.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Selo sa samo jednim stanovnikom

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jan.2012

U selu Stevanac kod Kruševca živi samo jedan čovek, a uprkos tome, još uvek postoji železnička stanica u koju vozovi uredno staju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.