„Rubinova kula” bez požarnih stepenica

Izvor: Politika, 15.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Rubinova kula” bez požarnih stepenica

Pakleni toranj: vatra je buknula na 11. spratu (Foto R. Stanković)

Kruševac – Požar koji je pretprošle noći buknuo na 11. spratu kruševačkog solitera zvanog „Rubin kula” i uništio jedan stan na 11. i teško oštetio još jedan na 12. spratu, vatrogasci su uspeli da lokalizuju, a stanari tek sada uviđaju šta je moglo da ih snađe u uslovima kada nemaju protivpožarne aparate, hidrante, gasmaske, a ni pomoćno, protivpožarno stepenište. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Stanari solitera u centru Kruševca, sa 72 stana, imali su sreće da požar nije buknuo na nekom od nižih spratova, jer bi onda spasavanje stanara na višim spratovima bilo izuzetno teško, kažu vatrogasni stručnjaci.

Vatra se pojavila oko 20 časova u stanu Jovane Jovanović (23). Ona tog momenta nije bila u stanu, a komšije su odmah pozvale vatrogasce i policiju. Stigla su i sanitetska vozila, pa je pomoć na licu mesta ukazana svima koji su prošli kroz dimnu zavesu. Vatra je preko terase prešla i na stan Slobodana Velimirovića na 12. spratu, i uništila dve sobe. Od eksplozije klima uređaja, lakše je povređen vatrogasac Boban Živković.

Stručne ekipe Policijske uprave Kruševac i specijalne jedinice za spasavanje istražuju uzrok požara. Pretpostavlja se da je crevo za gas od plinske boce bilo neispravno, mada ostaje pitanje kako je moglo doći da samozapaljenja. Pola sata posle izbijanja požara eksplodirala je plinska boca i izazvala snažnu detonaciju. Stanari 12. sprata se žale na prokišnjavanje betonske ploče i prodiranje vode u električne instalacije, na šta su, kažu, ukazivali članovima Kućnog saveta.

Predstavnici koalicije, koja je nedavno obrazovala lokalnu vlast, odmah su se dogovorili da Skupštini grada predlože da izdvoji sredstva za saniranje i pomoć vlasnicima stanova zahvaćenih vatrenom stihijom.

R. Stanković

[objavljeno: 16/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.