Rubin lider prometa, indeksi u blagom plusu

Izvor: Politika, 21.Nov.2010, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubin lider prometa, indeksi u blagom plusu

Proteklih pet trgovačkih dana obeležili su jedan od najvećih nedeljnih prometa u tekućoj godini i postepeno buđenje investicione aktivosti. Ukupan promet iznosio je 8,04 miliona evra, u velikoj meri zahvaljujući jednoj transakciji akcijama kruševačkog Rubina (RUBN) dok je indeks najlikvidnijih akcija, Beleks 15, ojačao 0,72 procenta. Ovaj pokazatelj kretanja domaćeg tržišta akcija okončao je sedmicu na nivou od 641,87 poena i od početka godine beleži minus od 3,3 odsto.

Kruševački >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proizvođač alkoholnih pića, Rubin, bio je najprometnija hartija na Beogradskoj berzi ostvarivši promet od 465,6 miliona dinara, zahvaljujući pre svega jednoj transakciji u kojoj je većinski vlasnik kupio 11,4 odsto državnih akcija.

Najveći deo prometa ostvaren je na nivou od 31.680 dinara, a državni Akcionarski fond prihodovao je od ove transakcije oko 4,3 miliona evra. Kruševačkom kompanijom upravlja zemunski Invej koji je sedamdeset odsto kapitala Rubina kupio početkom 2005. godine za 20,1 miliona evra, uz dodatnih 11 miliona evra za investicioni program. Standarno solidan promet zabeležila je i Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je registrovala realizaciju od 96 miliona dinara, fluktuirajući u uskom rasponu između 480 i 482 dinara. Ova kompanija je izvestila investicionu javnost da je u prvih devet meseci poslovala pozitivno, prvi put nakon privatizacije, ostvarivši neto rezultat od 2,68 milijardi dinara. Ipak, malo je verovatno da će ove pozitivne vesti uticati na kretanje akcija NIS-a, sve dok se ne okonča očekivana ponuda za preuzimanje od strane većinskog vlasnika, Gazprom Nefta. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je ostvario veliki promet od 41,7 miliona dinara i to uglavnom na nivou od 830 dinara. Najveći kupac ovih akcija bio je švedski investicioni fond East Capital koji je za relativno kratko vreme stigao do petog mesta u vlasničkoj strukturi ove kompanije. I Sojaprotein je objavio devetomesečne poslovne rezultate, koji su investitori, uprkos padu dobiti i prihoda, ocenili prihvatljivim usled velikog kreditnog rasterećenja ove kompanije. Beogradski građevinar Energoprojekt (ENHL), koji je objavio pad poslovnih prihoda od 10 procenata za prvih devet meseci, zabeležio je promet od 15,7 miliona dinara uz pad na nedeljnom nivou 1,5 procenata.

Od akcija iz finansijskog sektora najprometnija je bila niška AIK banka (AIKB) koja je krajem nedelje stizala i do nivoa od 3.300 dinara što je najviša vrednost ovih akcija još od maja tekuće godine. Ukupna realizacija akcijama niške banke iznosila je nepuna 33 miliona dinara, a uglavnom je ostvarena na nivoima oko 3.200 dinara. Beogradska Agrobanka (AGBN) zabeležila je odličnu realizaciju tokom sedmice od 28,9 miliona dinara, stigavši na kraju nedelje do nivoa od 7.211 dinara uz rast od 1,8 procenata. Komercijalna banka (KMBN) je zabeležila skroman promet od 6 miliona dinara, okončavši trgovanje na nivou od 25.470 dinara. Veliki promet protekle sedmice zabeležilo je i beogradsko Dunav osiguranje (DNOS) koje je ostvarilo realizaciju od 30,7 miliona dinara, uglavnom po ceni od 1.740 dinara. Najveći deo ovog prometa ostvaren je u samo jednoj transakciji poslednjeg trgovačkog dana. Dunav osiguranje se nalazi pod kontrolom države i predstavlja lidera na domaćem tržištu osiguranja, a zanimljivo da se 95 odsto kapitala i dalje nalazi u društvenom vlasništvu, dok se trguje sa samo pet odsto kapitala koji je upisan kao akcionarski.

----------------------------------------------

Dobitnik nedelje

Akcije Čačanske banke ojačale su protekle sedmice 10,7 procenata i to, pre svega, zahvaljujući informaciji da je Vlada odobrila dokapitalizaciju ove bankarske ustanove koja se nalazi pod kontrolom države. Kako su naveli visoki državni zvaničnici Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodna finansijska korporacija će dokapitalizovati Čačansku sa osam miliona evra, što će doprineti stabilnosti ove bankarske ustanove. Čačanska banka je zabeležila stagnaciju poslovanja u prvih devet meseci dok je krajnji rezultat iznosio 70,7 miliona dinara. Aktiva poslednjeg dana septembra bila je na nivou od 28,3 milijarde dinara što čini rast od 28,7 procenata od početka godine.

--------------------------------------------------

Gubitnik nedelje

Beogradska mlekarska industrija Imlek oslabila je tokom sedmice 7,5 procenata spustivši se na kraju nedelje na nivo od 1.632 dinara. Akcije ove kompanije pre samo tri nedelje bile su na nivou od 2.000 dinara, ali su vesti o zloupotrebi dominantne pozicije ove mlekarske industrije povećali pritisak na strani prodaje, doprinevši rušenju cene. Takođe, sama kompanija je prestala sa aktivnošću sticanja sopstvenih akcija što je, u velikoj meri, doprinelo značajnoj korekciji vrednosti ovih hartija. Uprkos ovom padu, akcije Imleka od početka godine beleže pozitivan prinos od 9,5 procenata.

objavljeno: 22.11.2010
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.