Izvor: B92, 02.Jul.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restrukturiranje "14. oktobra"

Beograd -- Agencija za privatizaciju je objavila odluku o restrukturiranju preduzeća Industrije mašina i komponenata "14. oktobar" iz Kruševca.

Preduzeće ulazi u proces restrukturiranja nakon neuspešne prodaje na tenderu i nemogućnsti prodaje preduzeća u celini. U odluci se podseća da postupak restrukturiranja podrazumeva i statusne promene, promene pravne forme preduzeća, otpis glavnice duga, pripadajućih kamata ii drugih potraživanja u celini ili delimično, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i otpuštanje duga u celini.

Restrukturiranjem se omogućavaju i druge izmene koje se tiču statusa njegovih zavisnih preduzeća, a koje omogućavaju prodaju njegovog kapitala i imovine.

Agencija je pozvala i državne poverioce "14 oktobra" da prijave svoja potraživanja zaključno sa 31. decembrom 2004. godine, a pravo da prijave potraživanje imaju i ostali poverioci.

Ovo preduzeće zapošljava 1.960 radnika, a posle sprovodjenja socijalnog programa trebalo bi da ih ostane oko 1.680. Vlada je nedavno odborila socijalni program kroz koji bi iz fabrike trebalo da odu 283 radnika, a iz republičkog budžeta za te namene trebalo bi izdvojiti oko 89 miliona dinara.

Ministarstvo ekonomije ranije je najavilo da će IMK "14. oktobar" biti privatizovan tokom ove godine i da će to biti učinjeno pronalaženjem strateškog partnera koga će država u većinsko vlasništvo u toj kompaniji uvoditi kroz investicije vredne nekoliko desetina miliona evra.

Ovo preduzeće uspešno je saradjivalo sa čačanskom Slobodom, valjevskim Krušikom, fabrikom Goša iz Smederevske Palanke, ali i drugim preduzećima u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.