Rehabilitovan Ranko Jovanović

Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovan Ranko Jovanović

Ranko Jovanović (1886–1944), rezervni kapetan Vojske Kraljevine Jugoslavije, narodni poslanik i trgovac, rehabilitovan je nedavno odlukom Okružnog suda u Beogradu. On je presudom Vojnog suda kruševačkog područja, koja je 1944. godine doneta bez doličnog suđenja, bio proglašen za narodnog neprijatelja.

U septembru iste godine likvidirali su ga partizani, koji su pripadali komandi područja kod Ribarske Banje na Velikom Jastrepcu. Njegovoj porodici, nastanjenoj u selu Loćika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nadomak Aleksinca, neposredno posle tragedije koja joj se desila, oduzeto je više od šest hektara zemlje. Konfiskovane su im njive, vinogradi, šume, čak i pokućstvo i lične stvari. Milentiji Jovanović, Rankovoj supruzi, preostali su samo kuća sa okućnicom, krevet, kašika i viljuška.

Ranko Jovanović učestvovao je, prema rečima Ranka Mihailovića, njegovog unuka, u oba balkanska i u Prvom i Drugom svetskom ratu. Preživeo je i golgotu povlačenja preko Albanije, u bolnici u Bizerti, u Tunisu, lečio se od malarije, a učestvovao je i u proboju Solunskog fronta. Za narodnog poslanika Niškog okruga izabran je 1937. godine. Međutim, ubrzo je napustio politiku i otvorio malu seosku bakalnicu.

– Moj deda nije se priklonio ni četnicima, ni partizanima. Bio je protivnik i nedićevske profašističke ideologije, ruskih vlasovaca i Bugara – rekao je Ranko Mihailović i dodao da je za ubistvo svog dede saznao od partizana, i to dok se borio na njihovoj strani.

Kako piše u knjizi „Aleksinačke žrtve dvadesetog veka”, autora Branislava Jočića, Zorana Stevanovića i Toplice Petrovića, jedne noći partizani su ga izveli iz kreveta i, sa još nekoliko ljudi, poveli ga prema Ribarskoj Banji. Negde usput su ga ubili, ali se ne zna tačno gde. Nakon što su ga likvidirali, došli su u njegovo dvorište, sve što su mogli pokupili i odneli, a zatim je jedan od njih obukao njegovu oficirsku uniformu dok su se ostali izrugivali. Odneli su i medalje koje je Ranko Jovanović dobio za lične i opšte zasluge kao učesnik ratova i zaslužni građanin.

I. Ješić

[objavljeno: 06/12/2008]
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.