Izvor: RTS, 03.Sep.2020, 16:00

Prva deonica od Kruševca do Pojata do kraja 2021.

Pre nešto više od godinu dana počeli su radovi na deonici auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege. To je bila i tema današnjeg sastanka resorne ministarke i izvođača radova u Pakovraću kod Čačka gde je jedan od kineskih građevinskih kampova. Ministarka je naglasila da se u Srbiji radi na preko 63.000 gradilišta, a da je ova deonica jedan od najvažnijih projektata na teritoriji Srbije.
Više od dve stotine radnika i 45 različitih vrsta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mehanizacije svakodnevno je uposleno u Pakovraću gde se gradi tunel kroz planinu Jelicu, na jednoj od najzahtevnijih deonica auto-puta "Miloš Veliki" koja će spojiti Preljinu i Požegu.

Ukupno će se graditi tri tunela, pa će biti prokopano skoro 12.000 kilometara tunelskih cevi. Očekuje se da će radovi biti gotovi do kraja sledeće godine.
"Čini nam se po rešavanju ovih problema da će sve krenuti u mnogome bolje i da ćemo na vreme završiti ovaj projekat kako bi građani Čačka i ostali građani Republike Srbije isto što pre mogli da uživaju u koristima koje će ovaj aut-oput doneti", navodi Džang Sjaojuen, direktor CRBC u Srbiji.
Kroz Čačak, ka Užicu, Zlatiboru i Crnoj Gori svakodnevno prođe oko 16.000 vozila, pa će izgradnja moderne saobraćajnice značajno doprineti rasterećenju magistralnog puta, razvoju turizma i novim investicijama.
"Kada se završi i deo od Pojata do Preljine Čačak će postati zaista ogromno i veliko saobraćajno čvorište, treće u Srbiji, nadam se sa mnogo novih fabrika, mnogo novih investicija", navodi Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.
Trećinu trase čine mostovi i tuneli Deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege, jedna je od najkraćih, ali ujedno jedna od najtežih jer se grade zahtevni objekti, pa skoro jednu trećinu trase čine mostovi i tuneli.
"Znamo koliko je teška i koliko je ovo i izazov kako za izvođača, tako i za sve nas. Ne govorim samo o velikom broju mostaova i o dužini tunela i uopšte o težini deonice nego i o vremenskom tesnacu a naravno sve u kvalitetu koji mora da bude najbolji, što se i podrazumeva kada radimo puteve, navodi Zorana Mihailović, potpredsednica Vlade, ministarka građevinarstva.
Uz nastavak radova na auto-putu "Miloš Veliki", među najvažnijim projektima na teritoriji Srbije je i izgradnja Moravskog koridora, a prva deonica koja će spojiti Kruševac i Pojate u dužini od 27 kilometara kako je najavljeno biće gotova do kraja sledeće godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.