Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Provincija“ u metropolis

Jugoslovensko dramsko pozorište ugostiće večeras i sutra ansamble Šabačkog i Kruševačkog pozorišta koji će izvesti predstave iz svoje najnovije produkcije. Na Maloj sceni „Bojan Stupica“, beogradska publika biće u prilici da prvo pogleda dramu „Bliži nebu“ po tekstu i u režiji Željka Hubača koja je premijerno izvedena 2. oktobra ove godine.

- Komad ima jasno realistično utemeljenje i uprkos mataforičnom naslovu, njegov problem nisu nikakve metafizičke apstrakcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - kaže za Glas Željko Hubač i ističe da se radnja ove drame, napisane 1989. godine, dešava u Neuropsihijatrijskoj klinici u Donjoj Toponici kod Niša.

- Muškarci u ovom komadu nisu u stanju da razreše svoj odnos sa ženom zato što su, svako na svoj način, tipični balkanski mačo tipovi. Paradoks, koji je za inscenaciju ujedno i najintrigantniji sloj komada, je u tome što pravu, nepatvorenu emociju, junaci drame na katarzičan način spoznaju u okruženju gde se ona najmanje očekuje. U ludnici, u prostoru u kome vladaju nasilje i destrukcija - smatra Hubač koji je uloge poverio Petru Laziću, Mladenu Ognjanoviću, Ivanu Tomaševiću, LJubiši Baroviću, Aneti Tomašević, Vladimiru Milojeviću, Tijani Kesić i Vladimiru Vasiliću.

Sutra uveče, na Velikoj sceni „LJuba Tadić“, Kruševačko pozorište izvešće renesansnu komediju Marina Držića „Dundo Maroje“ koja je, u režiji Kokana Mladenovića, premijerno odigrana 26. juna ove godine. Priznati reditelj ističe da je Držić ovom komadu veoma vešto dodao satiričnost usmerenu protiv rasipništva i bahatosti dubrovačke vlastele, u vreme kada običan puk živi prilično teško.

- I njegov čuveni monolog o ljudima nazvao je dobrim i zlim, utopistička je projekcija zemlje u kojoj su svi jednaki i svako gospodar svega. „Dundo Maroje“ je nastao pre „Utopije“ Tomasa Mora i „Grada sunca“ Tomaza Kampanele, i u toj svojoj plemenitoj utopiji veoma je sličan zemlji u kojoj smo živeli i koju sam, lično, veoma voleo - ocenjuje Mladenović.

U velikom glumačkom ansamblu nalaze se Milija Vuković (Dundo Maroje, dubrovački trgovac), Nebojša Vranić (Maro, njegov sin), Bojan Veljković (Bokčilo, sluga Dunda Maroja), Dejan Tončić (Popiva, sluga Mara Marojeva), Dušan Jovanović (Ugo Tudeško), Branislav Trifunović (Pomet, sluga Uga Tudeška), Miloš Samolov (Petrunjela), Boba Stojimirović (Pere, Marova verenica), Toma Trifunović (Baba, njena pratilica)...
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.