Proizvođači: Država da ispita mleko

Izvor: B92, 22.Feb.2013, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođači: Država da ispita mleko

Kruševac -- Proizvođači mleka iz kruševačkog kraja traže da država ispita uzorke stočne hrane i mleka koje su proizveli kako bi se utvrdilo da li je ono bezbedno.

Oni naime traže

Zahtev za zaštitu države Ministarstvu poljoprivrede je uputilo 150 proizvođača mleka iz kruševačkog kraja posle današnjeg sastanka s predstavnicima lokalne samouprave i Zavoda za javno zdravlje.

Proizvođači mleka su se okupili u selu Kaonik, nedaleko od Kruševca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u mlekari Ekomlek, koja na području kruševačke i aleksinačke opštine ima između 800 i 900 kooperanata, a bavi se prizvodnjom različitih vrsta sireva.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić rekao je da niko ne sme zarad svojih ličnih interesa da se igra sa srpskim proizvođačima i predložio da država, odnosno Ministarstvo, ispitaju kvalitet mleka ovdašnjih proizvođača i prerađivača.

Uz tvrdnju da je mleko "koje piju naša deca" ispravno, Gašić je kazao da je priča o aflatoksinu u mleku "pokušaj da se srpski seljak, srpski proizvođač, uništi da bi došlo mleko iz EU, da bi došla genetski modifikovana soja i da bi Viktorija grupa poljoprivrednicima umesto hrane, koju su mnogi od vas sami pravili, počela da prodaje svoju stočnu hranu".

"Želim da iz Kaonika počne odbrana srpskog seljaka, koga želi da uništi prodani lobi koga vode Goran Ješić i Ivana Dulić Marković, a zarad partnera u Viktorija grupi, koja jedina sada ima spalionicu za biomasu, pa ćete svoj kukuruz da vozite kod njih u Vojvodinu da vam naplate da ga unište, da bi genetski modifikovanu soju davali vašim kravama", kazao je Gašić.

Dodao je da će, ako se to sada jasno ne kaže, krenuti lavina s mesom, i "na kraju ćemo verovatno da imamo i luda jaja, koja će verovatno oni da izmisle".

Direktorka kruševačkog Zavoda za javno zdravlje Tatjana Simović kazala je da postoji više vrsta aflatoksina koji mogu uticati na ljudsko zdravlje, da onaj koji je najtoksičniji uopšte nije izolovan, te da ovaj koji je izolovan, u količinama u kojima je prisutan u mleku, sigurno neće dovesti do poremećaja zdravlja bilo koje uzrastne grupe.

Ona je dodala da je sada pravi trenutak da se pokrene diskusija kako se treba organizovati pri regularnoj kontroli mleka i uopšte namirnica u Srbiji, te kako unaprediti proizvodnju u poljoprivredi i stočarstvu kako više ne bi bilo nikakvih dilema.

Proizvođači mleka su tokom razgovora s predstavnicima lokalne samouprave i Zavoda istakli da se ovom delatnošću bave godinama, brižno i sa ljubavlju, da njihove proizvode koriste njihva deca i porodice, te da je problem u tome što ni oni sami ne mogu da znaju da li je hrana koju daju kravama zatrovana aflatoksinom ili nije.

Zamenik direktora Ekomleka Saša Nedeljković kazao je novinarima da je mlekara obavezna dva puta godišnje da proverava koncentraciju rezidua, te da je poslednja kontrola rađena u decembru i da nije pokazala prisustvo aflatoksina.

"Povodom novonastale situacije po nalogu Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu, nadzor i kontrola sirovog mleka su pojačani, uzorci su poslati u Institut za tehnologiju hrane u Beograd i čekamo rezultate. U bezbednost naših proizvoda možemo biti sigurni kada stignu analize" rekao je Nedeljković.

On je istakao da su u ovom trenutku u prvom planu zdravlje i bezbednost građana.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.